Mladi iz Beograda i Vlasotinca mnogo slični i pomalo različiti

VLASOTINCE

Na delu se, nedavno, pokazalo da su mladi iz Beograda i Vlasotinca po mnogo čemu slični, a u nečemu i vrlo različiti. I jedni i drugi su znatiželjni i otvoreni da upoznaju, prihvate i poštuju različitosti koje postoje među ljudima u pogledu kulture, tradicije, običaja, govora… Sve to moglo se uočiti i na interkulturalnoj razmeni učenika vlasotinačke Tehničke škole i Pete beogradske gimnazije, upriličenoj projektom Evropskog pokreta Srbije „Različitosti nas ujedinjuju”.

  • Naša interkulturalna razmena između Pete beogradske gimnazije i Tehničke škole Vlasotince počela je upoznavanjem učesnika i učesnica, a nastavljena na radionicama o običajima i tradicijom slavljenja slave u našem kraju. Tokom vežbanja lokalnog dijalekta, grupa se oprobala u kazivanju stihova vlasotinačkim govorom – informiše nas direktor vlasotinačke Tehničke škole Milivoje Đorđević o Projektu Evropskog pokreta Srbije „Različitosti nas ujedinjuju”.

JUGpress: Šta su sve ponudili gostima iz Pete beogradske gimnazije?

  • Tokom obilaska Tehničke škole i njene radionice gosti su se oprobali u zidanju na poligonu za obuku građevinskih radnika. Ostavili smo mesta i za turistički obilazak Vlasotinca i projekciju filma na lokalnom dijalektu „Vlasotinačko vino leči sve“, koji su snimili učenike Tehničke škole.

JUGpress: Imali ste i radionicu takmičarskog karaktera?

  • Radionica „Evropski interkulturalni čas“ o zanimljivostima o zemljama članicama EU bila je takmičarskog karaktera, pa su na kraju podeljene i nagrade za najkreativnije prezentacije.

JUGptress: Bilo je i glumačkih i pevačkih ostvarenja?

  • Sve radionice ove razmene bile su praćene i podržane glumačkim, pevačkim i kreativnim darom grupama maturanata Tehničke škole, smera tehničkih mehatronika, koje su doprinele još većem uspehu celokupnom druženju.

JUGpress: Ko je sve koordinirao ovom razmenom učenika?

  • Ovu razmenu koordinirali su udruženje “Mladima na Dar” iz Vlasotinca, CEDEM – Centar za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih, Tehnička škola Vlasotince i Peta beogradska gimnazija.

Različitosti nas jačaju i zaista ujedinjuju, jedinstveni je zaključak samih učenika Tehničke škole iz Vlasotinca i Pete beogradske gimnazije.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare