„Mladi i mediji za demokratski razvoj“

NIŠ

U Gradskoj kući u Nišu, mladi iz organizacija iz Niša i Ćićevca su prezentovali probleme sa kojima se mladi susreću, a u okviru projekata  „Mladi i mediji za demokratski razvoj“ koji je podržan od strane Ambasade Kraljevine Švedske. Koordinator ovog projekta je Anica Stamenković iz nevladine organizacije „Okular“ iz Ćićevca. Zaključak je da su problemi različiti, ali rešivi ukoliko vlasti imaju sluha za njih.  Okupljenim mladima, obratila se zamenica gradonačelnice Dušica Davidović. Ona je napomenula da je jako važno da se čuje glas mladih u Nišu, kako bi se njihovi problemi rešili.

  „Vaša kreativnost, ideje i vaše znanje i prepoznavanje svega onoga što muči i tišti mlade ljude je, ne samo korisno za lokalne samouprave, nego i za državu. Grad Niš je prvi u Srbiji koji je na svojoj sednici Skupštine Grada 2012. godine doneo odluku o osnivanju Kancelarije za mlade. To je bilo nužno da bismo mogli da sagledamo sve probleme koje tište mlade. I naš lokalni parlament ima Savet za mlade, kao skupštinsko radno telo, koje u koordinaciji sa Kancelarijom za mlade prepoznaje sve ono što je problem na čitavoj teritoriji Niša“, poručila je Dušica Davidović.

                           Ona je dodala da je obrazovanje na prvom mestu Gradu kada su u pitanju mladi i da je neophodno da Grad motiviše mlade u zapošljavanju, osamostaljivanju i u kreiranju porodica.

                          „Kroz dugogodišnji rad u omladinskom sektoru, nekada sam imala i negativna iskustva. Donosioci odluka ne žele dijalog sa mladima, ne žele da čuju mlade. Drago mi je što u Nišu nije to tako. Drago mi je što postoje različita tela, različiti mehanizmi za različite stvari koje interesuju mlade. Drago mi je što postoji Kancelarija za mlade, koja radi izuzetan posao. Kao neko ko je u Nacionalnom savetu za mlade Republike Srbije, znam koliko je to teško i koliko je teško odgovoriti na adekvatan način“, rekla je Anica Stamenković.

                         Pohvalila je napore Grada Niša u motivisanju, i ohrabrivanju mladih. Glavna ideja udruženja „Okular“ je nastojanje da zadrže mlade ljudi da ostanu.

                          „Neki od problema koji smo primetili u Nišu su bezbednost mladih u javnom prostoru. Kada to kažemo ne mislimo samo na ulicu, osvetljenje, već mislimo na diskriminaciju u školama, na vršnjačko nasilje, ili neku drugu vrstu nebezbednosti“, navela je Anica Stamenković, i predložila održavanje dijaloga između mladih i gradonačelnice Niša, kako bi se problemu konkretnije pristupilo“, zaključila je Anica Stamenković .

                        Zamenica gradonačelnice je pozdravila predlog i dodala da se Grad već bavi tim problemom.

                       „Anonimnim anketama u svim osnovnim školama smo dobili saznanja u kojoj školi je povećan stepen vršnjačkog nasilja, a u kojoj školi je možda smanjen stepen. Okupili smo i direktore svih škola, kao i predsednike gradskih opština, gde smo prezentovali istraživanje, da bismo ukazali na opasnost povećanja vršnjačkog nasilja u nekoj školi, ili da ukažemo na primer dobre prakse“, zaključila je Dušica Davidović.

                     Grad planira da otvori posebnu uslugu u sklopu Sigurne kuće. Usluga će biti namenjena savetovanju mladih koji trpe različite vidove nasilja, uključujući i internet nasilje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare