„Čuvari nasleđa“ – zanati otrgnuti od zaborava

NIŠ

 Kulturno umetnička manifestacija pod nazivom „Čuvari nasleđa“ u organizaciji Udruženja za negovanje tradicije „Višnja“ iz Niša održava se u Oficirskom domu. Manifestacija je za građane otvorena svakog dana od 10 do 20 sati, a Nišlije i gosti Niša će u tom periodu moći da se sretnu sa starim zanatima ali u jednom sasvim drugom svetlu. U centru pažnje ovogodišnje manifestacije su ćilimi iz  niškog kraja koji imaju svoje posebnosti, a koji su za ovu priliku izvučeni iz starih bakinih sanduka u kome se tradicionalno čuvaju.

               „Ovo je peta  godina kako se okupljaju zanatlije koje se bave starim zanatima u okviru manifestacije „Čuvari nasleđa“.Pokušavamo  na ovaj način da očuvamo naše stare zanate ali i tradicionalnu kuhinju i kulturno nasleđe. Sve više se posvećuje  pažnja ručnim radovima i starim zanatima. Ove godine smo u centar pažnje stavili ćilime iz niškog kraja koje posetioci mogu da vide na ovom našem malom festivalu ćilma“, kaže Maja Sević iz udruženja „Višnja“, koje organizuje ovu manifestaciju.

               Ćilimi su na svetlost dana azašli pravo iz bakinih sanduka u kojima su godinama čuvali tajnu njihove izrade.

                „Rešili smo da ih izvadimo iz, isto tako, zaboravljenih kovčega i pokažemo ih javnosti jer ćilime nisu radile samo žene iz Pirota. To isto su radile i žene iz okoline Niše, ali sa na malo drugačiji način. Ćilimi se rade ručno, a odlika niških ćilam je jedno lice i rade se iz dva dela sa spajanjem na sredini.Ono što je karakteristika naših ćilima su i šare jer pored geometrijskih oblika na njima vrlo često mogu da se vide cvetovi, pa čak i kombinacija ova dva motiva. Sve zavisi od mašte tkalje, ali je zanimljivo da su one to radile iz glave unoseći kroz potku svoju maštu što je njihova dodatna lepota“, ističe Maja Sević.

             Ona dodaje da su tokom dvodnevne manifestacije planirane i radionice.

            „Biće tu radionica na kojoj ćemo raditi slike od pustovane vune, pravićemo i lutke od vune. Na jednoj od radionica ćemo pokazati deci kako se pravi kozmetika u kućnim uslovima, recimo grožđana mast za usne, biće  i veza i pletenja, sve ono što rade članovi našeg udruženja“, kaže Maja Sević.

             Prema njenim rečima sve je više maldih koji se interesuju za stare i zaboravljene zanate i ručnu radinost.

              „Želimo, pre svega, da mladima pokažemo da stari zanati ne treba da odumru i da veštinu izrade predmeta ručno rađenih ne treba zaboraviti. Ovo je jedan od načina da sačuvamo naše kulturno nasleđe, a da, istovremeno, pokažemo da i starim zanatima mogu da se izrade predmeti koji bi u savremenom životu imali upotrebnu vrednost”, ističe Maja Sević.               Na manifesaciji učestvuju  zanatlije iz Niša, a njima su se pridružile zanatlije iz Pirota. Sve su dodatno uveličali mališani iz KUD „Anđeli“, a folklor je, takođe, deo nasleđa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare