Mladi bi u psihologe i lekare, a traže se trgovci i ugostitelji

NIŠ-BEOGRAD

U poslednjih nekoliko godina mladi pokazuju veliko interesovanje za upis na fakultete, ali pitanje je da li zaista imaju priliku  da se zaposle  nakon studija ili pronađu praksu.  Podaci sajta Startuj.com koji je deo Infostuda, jasno pokazuju da u ponudi ima znatno manje oglasa za prvi posao i prakse nego što ima svršenih studenata u Srbiji. Duplo je više diplomaca nego prilika za prvi posao.

     „ U periodu od januara do oktobra na sajtu Startuj.com ukupno je objavljeno 1.387 oglasa za prakse, dok je fakultete i visoke škole, prema Republičkom zavodu za statistiku, upisalo čak 243.730 studenata.  Sa druge strane, ukupno je postavljeno 18.183 oglasa za prvi posao, a samo tokom 2021. diplomiralo je više od  39.000 studenata, što ukazuje na disbalans broja studenata i otvorenih junior pozicija i praksi“, kaže Marko Vučetić, mebadžer za odose sa javnošću. 

     Pored toga, na osnovu dobijenih rezultata vidi se da postoji velika razlika u broju praksi i prvih poslova po gradovima.

     „Tako Beograd ima najveći broj oglasa mesečno, preko 1.000 za prve poslove i oko 90  konkursa mesečno za prakse. Drugo mesto po brojnosti zauzima Novi Sad sa oko 100 oglasa za prve poslove i oko 12  za prakse na mesečnom nivou. Nakon toga idu Pančevo, Subotica i Zrenjanin sa znatno manje oglasa za prve poslove i prakse za mlade. Kada pogledamo podatke o upisu po gradovima, najviše studenata upisano je na Univerzitetu u Beogradu, potom Novom Sadu, treće mesto po brojnosti zauzima Niš, a zatim Kragujevac“, dodaje Vučetić.

   Posmatrajući broj upisa tokom 2022. godine studenti pokazuju najveće interesovanje za oblasti  psihologije, engleskog jezika, medicine, stomatologije, farmacije, IT-ja, prava, ekonomije, arhitekture i grafičkog dizajna.

    Takođe, naša analiza  potvrđuje da broj studenata koji želi da studira navedene oblasti znatno premašuje broj mesta koja su dostupna na fakultetima. Tako se tri studenta bore za jedno mesto na  psihologiji, grafičkom dizajnu i stomatologiji, dok se iz oblasti medicine, engleskog jezika i arhitekture nadmeću dva studenta za jedno mesto.

    Uočava se da su na listi omiljenih studija budućim brucošima Fakultet organizacionih nauka, Fakultet političkih nauka, Mašinski, Građevinski, Saobraćajni, Veterinarski, Hemijski, Geodetski fakultet na kojima se prijavilo znatno više studenata nego što ima mesta.

    „Sa druge strane podaci sajta Startuj.com ukazuju da su najčešće dostupne oblasti za prvi posao: trgovina i prodaja,   administracija,  ugostiteljstvo,   magacinski radnici.  Uzimajući sve to u obzir,  nameće se zaključak da oblasti koje su najčešće dostupne za mlade, nisu u skladu sa interesovanjima i oblastima za koje su mladi zainteresovani“, ističe Vučetić.

     Specifično je što su IT zanimanja i dalje deficitarna, iako broj studenata raste u ovoj oblasti i znatno lakše pronalaze prve poslove i prakse.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare