Ministarstvo: Cena struje veća za osam posto, ostalo netačni napisi medija

BEOGRAD

Ministarstvo rudarstva i energetike ponovilo je danas da će cena električne energije od 1. januara 2023. godine biti korigovana za osam odstvo, a cena gasa za 11 odsto.

U saopštenju se tvrdiu da su “nedopustivo netačne i zlonamerne informacije” u pojedinim medijima koje dovode građana u zabludu.

U saopštenju Ministarstva se navodi da kada je u pitanju cena električne energije, na nju ne utiče samo cena utrošenih kilovat-sati već i niz drugih stavki, koje će ostati nepromenjene.

“Analiza pojedinačnih stavki cena energije po zonama i tarifama iz cenovnika objavljenog u Službenom glasniku je jedno, a potpuno drugo je prosečno povećanje cene u procentnim iznosima. U osam odsto, koliko iznosi, prosečno povećanje ulaze i druge stavke koje nisu povećane, poput obračunske snage. Važno je naglasiti da je prosečno povećanje ono što će građani dobiti na računima. Jasna je i računica da će račun prosečnog domaćinstva biti uvećan za 200-300 dinara”, ističe Ministarstvo.

“U doba svetske energetske krize i svakodnevnog rasta cena energenata i energije, država je prinuđena da donosi mere koje će nam obezbediti sigurno i stabilno snabdevanje, a naš sistem učiniti što manje zavisnim od geopolitičke situacije. I ovoga puta, država je vodila računa da maksimalno zaštiti građane tereta energetske krize, zbog čega cene struje i gasa ostaju u velikoj meri subvencionisane od strane države i među najnižim u Evropi”, navodi se u saopštenju. 

Ministarstvo je pozvalo medije da se ponašaju odgovorno i etično, da ne plasiraju površne i netačne analize kojima se širi panika, prenosi FoNet.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare