Mladi bez roditeljskog staranja predstavljeni poslodavcima iz Niša

NIŠ

Mladi bez roditeljskog staranja danas su imali priliku da se predstave potencijalnim poslodavcima na skupu „Predstavi sVe“ održanom u Skupštini grada Niša.

U okviru istog događaja, članovi lokalnog privrednog sektora su, osim upoznavanja sa kandidatima, mogli da saznaju sve o subvencijama i značaju zapošljavanja ljudi iz ove kategorije.

„Predstavi sVe“ deo je projekta „Budi svoj“ koji za cilj ima da pomogne mladima bez roditeljskog staranja i deci palih boraca, a partnerski ga sprovode fondacija “Uključi se” i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz generalno donatorstvo Vojvođanske banke i podršku Ministarstva omladine i sporta.

„Danas je organizovan prvi od pet regionalnih događaja „Predstavi sVe“, važnog dela projekta „Budi svoj“. Okupili smo predstavnike privrednog sektora, potencijalne poslodavce, i informisali ih o položaju mladih iz ove kategorije, značaju njihovog stupanja u prvi radni odnos, kao i o veoma stimulativnim subvencijama propisanim od strane države“, rekla je Milena Jakšić, iz fondacije „Uključi se“.

Ona je dodala da su u okviru projekta u Nišu već održane tri celodnevne radionice na kojima su polaznici naučili kako da napišu radnu biografiju i predstave se potencijalnim poslodavcima. Obuke će u narednom periodu biti ogranizovane i u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Subotici.

„Verujemo da će sve navedeno motivisati poslodavce da, kada planiraju otvaranje novih radnih mesta, pruže šansu ovim mladim ljudima i time im pomognu da spremno zakorače u svet odraslih“, istakla je Jakšićeva.

Veliki doprinos dala je i Nacionalna služba za zapošljavanje, koja od nedavno subvencijama pospešuje zapošljavanje mladih bez roditeljskog staranja u privatnom sektoru.

“Nacionalna služba za zapošljavanje, Filijala Niš, nastoji da iz godine u godinu programima i merama Aktivne politike zapošljavanja obuhvati što veći broj lica. Mlade do 30 godina starosti koji su imali ili imaju status dece bez roditeljskog staranja, Nacionalna služba za zapošljavanje je prepoznala kao kategoriju kojoj je potrebna dodatna podrška i svrstala u posebnu kategoriju teže zapošljivih lica. Potrebno je raditi na jačanju svesti o društvenoj odgovornosti kako bi i ostali stejkholderi na trištu rada prepoznali značaj pružanja dodatne podrške, ne samo mladima, već i ostalim teže zapošljivim grupama”, rekao je Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje – filijala Niš.

„Vojvođanska banka je prepoznala poteškoće i izazove sa kojima se susreću deca bez roditeljskog staranja i godinama unazad ih imamo u fokusu, kao jednu od najranjivijih socijalnih kategorija u Srbiji. Veoma smo ponosni na činjenicu da smo, kao generalni donatori projekta Budi svoj, pomogli ovim mladim ljudima da na najbolji način predstave veštine i veliki potencijal koji imaju i tako povećaju svoje šanse za zaposlenje“ objasnila je Zorica Džida, direktorka Sektora društveno odgovorno poslovanje Vojvođanske banke i dodala da će ova institucija nastaviti da radi na podizanju svesti o značaju ove teme.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare