Mlada niška gimnazijalka veze svoje crteže

NIŠ

Ljubav prema vezu rodjena je slučajno. U vreme prošlogodišnjeg karantina i sada ima stranicu na instagramu na kojoj postavlja fotografije svojih radova i preko koje dobija porudžbine za izradu i prodaju. Tako je ova ljupka devojka spojila talenat, ljubav prema vezu, hobi i malo profita. Dovoljno za džeparac, ali je to i potvrda da se njen rad dopada drugima, a veće nagrade od toga nema.Tako počinje priča o neobičnom hobiju mlade niške gimnauijelke Anđelije Stančulović. Treći je razred Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”. U dvojezičnom je odeljenju gde nastavu pohađa na nemačkom i srpskom jeziku. Odlična je učenica, a svoje slobdno vreme ispunjava neobičnim hobijem.

  „Prošle godine smo bili   puno vremena u kući. Da bih ispunila slobodno vreme, počela sam da tragam za novim hobijem. Vez mi se učinio zanimljiv zato što volim da crtam, a crtež je osnova svakog mog izveženog rada“, kaže Anđela Stančulović. “Počela sam bukvalno od nule jer nisam imala ništa od pribora, verovali ili ne ni konce.Kada sam nabavila sve što mi je bilo potrebno i kada sam počela da radim shvatila sam da mi se ovaj posao dopada i odlučila sam da ne odustanem od toga”.

                             Vez nije tek tako stigao u dom Stančulovića. Bilo je tu malo genetike, ali je jutjub odigrao navažniju ulogu što za mlade i nije tako neuobičajeno.

                            „Moja baka je krojačica u Narodnom muzeju tako da sam na nju nasledila kreativnost, ali u mojoj porodici se vezom niko ne bavi tako da sam najviše naučila preko tutorijala sa jutjuba i drugih internet platformi. Nije bilo teško, sve je lepo objašnjeno.  Potrebno je samo malo strpljenja “, kaže Anđelija i dodaje da joj vez ne predstavlja veliku obavezu, da to radi  uglavnom uveče.

                          “Jednostavni motiv izvezem za dva do tri sata, možda ponekad i manje. Za one malo komplikovanije potrebno je i malo više vremena, pa i do deset sati”, objašnjava Anđelija. Ono najvažnije je da je u svaki ubod igle ugrađena i njena ljubav prema ovom, za njene godine i vreme u kome odrasta pomalo neobičan hobi.

                        Na istragram stranici na kojoj postavlja fotografije izveženih slika sada ima 800 pratilaca i dodala da to smatra svojim uspehom, s obzirom da se vezom ozbiljnije bavi tek šest meseci.

                         Osim što je veoma talentovana za crtanje i slikanje, Stančulović ima izuzetan dar za jezike. Odlično govori nemački, engleski, italijanski i latinski, iz kojeg je na državnom takmičenju postizala izuzetne rezultate.                           “Kada sam završila osnovnu školu razmišljala sam o tome šta da upišem. Bilo je tu i malo reči o Umetničkoj školi, ali sam se ipak odlučila za dvojezično odeljenje Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”. Volim jezike i to je po meni bio pravi izbor jer ovo odeljenje pruža i široke mogućnosti za nastavak obrazovanje na nekom od faulteta. Šta će to biti još je rano da se govori o tome, ali će vreme pokazati svoje”, zaključuje ova mlada Nišlijka.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare