Misija OEBS-a u Srbiji dodelila nagradu ,,Ličnost godine”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BEOGRAD

Na svečanosti koja je održana večeras u Beogradu  Misija OEBS-a dodelila je godišnju nagradu ,,Ličnost godine“: Dženeti Agović, direktorki organizacije civilnog društva ,,Impuls“ iz Tutina, Brankici Janković, poverenici za zaštitu ravnopravnosti, Tamari Mirović, zamenici Republičkog javnog tužioca, Nedimu Sejdinoviću, predsedniku Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine i Milošu Stojkoviću, advokatu u oblasti medijskog prava.

Ova nagrada odaje priznanje građanima Srbije koji su doprineli promociji vrednosti za koje se zalaže OEBS u zemlji.

Dženeta Agović, direktorka organizacije ,,Impuls“ iz Tutina, nagrađena je za zalaganje u rešavanju kompleksnih izazova u oblasti ljudske bezbednosti na lokalnom nivou, negujući  inkluzivan pristup u radu, uz razvijanje dobrih praksi koje druge organizacije mogu da koriste ubuduće.  U 2017. godini, Agović je sarađivala sa Misijom OEBS-a u oblasti prevencije nasilja u porodici u jugozapadnoj Srbiji, podizanja svesti o značaju učešća građana u dijalogu o bezbednosti mladih i integraciji migrantkinja u lokalne zajednice.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, nagrađena je za doprinos u borbi protiv diskriminacije i promovisanju jednakosti i tolerancije.  Tokom 2017. godine, Misija OEBS-a je u partnerskoj saradnji sa poverenicom radila na stvaranju mogućnosti za edukaciju predstavnika pravosuđa u oblasti nediskriminacije, na jačanju saradnje između tela koja se bave zaštitom ravrnopravnosti u regionu i unapređenju kapaciteta inspektora rada za rešavanje slučajeva diskriminacije na tržištu rada.

Tamara Mirović, zamenica Republičkog javnog tužioca, nagrađena je za doprinos u oblasti poštovanja ljudskih prava u krivičnom pravosuđu.  Tokom 2017. godine Mirović je sarađivala sa Misijom OEBS-a na programu poboljšanja položaja žrtava kriminala i istraga o navodima o mučenju i drugim oblicima zlostavljanja.

Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, nagrađen je za doprinos zaštiti slobode medija, standarda profesionalnog novinarstva i poboljšanje informisanja na jezicima nacionalnih manjina.  Tokom 2017. godine Misija OEBS-a je sarađivala sa Sejdinovićem na sprovođenju Sporazuma o merama za poboljšanje bezbednosti novinara.  Potpisnici sporazuma su Republičko javno tužilaštvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova i novinarska i medijska udruženja.

Miloš Stojković, advokat u oblasti medijskog prava, nagrađen je zbog posvećenosti slobodi medija i razvoju medijskog zakonodavstva.  Stojković je tokom 2017. godine značajno doprineo izradi nove medijske strategije.  Takođe, on koordinira grupu od pet mladih domaćih advokata u sprovođenju sveobuhvatne analize efikasnosti mera pravne zaštite za novinare.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare