Miroslavu Mihailoviću uručena nagrada iz Fonda zadužbine Branka Ćopića

VRANJE

 

Penik iz Vranja, Miroslav Cera Mihailović nagradu iz Fonda zadužbine Branka Ćopića je dobio za zbirku pesama „Pogled sa koca“.

Nagrada Zadužbine Branka Ćopića za 2016. godinu uručena je, u četvrtak, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu.

Mihailović je jedan je od dvojice dobitnika. Za roman “Glasovi sa granice“ nagrađen je Anđelko Anušić.

Nagrade su dodeljene za dela visoke umetničke vrednosti objavljena prvi put u 2016. godini, a o njima je odlučivao Upravni odbor Zadužbine koji čine predsednik Milosav Tešić, dopisni član SANU Goran Petrović i akademici Matija Bećković, Dušan Kovačević i Nada Milošević Đorđević.

Povodom uručenja ove značajne nagrade, Mihailović je rekao da tamo „gde je svaka istinska vrednost dovedena u pitanje, deplasirana i izložena poruzi, pisanje je očito riskantna rabota“.

Mihailović je kazao da je nemoguće ne biti zabrinut i zamišljen nad sudbinom sopstvenog naroda, stalno se preispitujući i trudeći se da tako složena pitanja budu postavljena, makar ne bili pronađeni ikakvi odgovori.

„Ali, pisci ne bi bili ono što jesu kada se ne bi upuštali u izazove, kada ne bi pokušali nemoguće. Ne može se tek tako sputati neutoljiva žeđ ni tragalački duh, uskratiti svekolika radost saznavanja, čarolija otvaranja novih prostora, mada je u svakom trenu prisutna svest da je književno delo od koristi svima, osim samome stvaraocu“, izjavio je Mihailović.

Za ovo delo Mihailović je već nagrađivan.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare