„Mirisne klupe“ u Niškoj tvrđavi

NIŠ

Kao deo aktivnosti kojima ove godine obeležavamo Evropsku zelenu nedelju, u saradnji sa Javno komunalnim preduzećem „Medijana“ i Prehrambeno hemijskom školom Niš, EU info kutak Niš će na prostoru Niške tvrđave kreirati aromatični kutak aranžiranjem „mirisnih klupa“. Oko odabranih klupica u Tvrđavi sadnjom finog aromatičnog bilja poput lavande, majčine dušice, ruzmarina, origana postojeća zelena površina će se oplemeniti dodatnom terapeutskom komponentom.

                                 „Sjajna stvar je da je mnogo partnera i organizacija  u mnogim gradovima Srbije u partnerstvu sa Delegacijom Evropske unije i našom evropskom mrežom kako bi se građani uključili u različite mogućnosti zaštite životne sredine i informisali kako i sami mogu da učestvuju u tome i kako bi smo svi uradili  nešto na putu bolje zaštite kvaliteta vode, vazduha i zemljišta a tiče se svih nas. EU Info kutak u Nišu je zajedno sa JKP „Medijana“ iniciralo  ovu aktivnost tako da  pripremamo jedan aromatičan kutak u Tvrđavi i pozivamo sve zainteresovane građane da nam se pridruže u sađenju“, kaže Denijala Vučić, menadžerka EU Info kutka u Nišu.

                                  Akcija se odvija od 10 do 12 sati.

                                „Sve se dešava na lokaciji ispred Gradske bašte, a dve lokacije na zelenim površinama biće adaptirane i sada će građani, osim uživanja u prirodi, imati još jedan benefit  a to je dobrobit za zdravlja jer će prostor oko klupica biti uređen tako da bude ne samo lep već i funkcionalan. Zasadiće se aromatično bilje , majčina dušica, lavanda, nana, origano. To će pozitivno uticati na sve  koji budu nadalje odmarali na klupicima. Biće jedan potpun ugođaj“, dodaje Danijela Vučić.  

                     

                              „Mirisne klupe“ imaju funkciju stvaranja atmosfere koja kod posetilaca razvija njihove motoričke, senzorne i kognitivne potencijale. Prostor oko klupa dobija novi izgled, a novonastali oblici, struktura, boje, doprinose posebnom i nesvakidašnjem doživljaju uređenog parkovskog prostora. U Srbiji se malo zna o aromatičnim parkovima, njihovom postojanju i funkciji, dok su u Evropi u mnogim zemljama, ovi parkovi veoma česti u javnom prostoru.

                            U sadnji će učestvovati učenice i učenici Prehrambeno – hemijske škole iz Niša, članovi ekološke sekcije i aktivisti  Eko škole.

                            „Nakon sadnje aromatičnog bilja, učenici, ali i svi prisutni moći će da čuju više o klimatskim promenama, koje izazove one donose u urbanom planiranju, koliki je značaj “urbane i aromatične bašte” za urbani biodiverzitet, za kvalitet životne sredine i kvalitet života u jednom gradu, sa osvrtom na pozitivne primere gradova EU. Ovaj deo vodiće naša saradnica, diplomirani inženjer zaštite životne sredine mr Olivera Milošević iz Udruženja građana “Zeleni ključ“, kaže Danijela Vučić. (kraj) VPSA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare