Devet nagrada za niške osnovce na međunarodnom takmičenju iz ekologije

NIŠ

 Međunarodna juniorska ekološka olimpijada koje je održana ove godine u Boru protekla je, sudeći po rezultatima u znaku učenika iz Niša koji su na takmičenju osvojili nekoliko nagrada. Prema rečima Milice Mitić, nastavnice bilogije u Osnovnoj školi „Učitelj Tasa“ čiji su se učenici i takmičili, niški osnovci su osvojili dva prva mesta, jedno drugo i šest treća mesta. Ovo je najveći broj nagrada koje su učenici na ovom takmičenju osvojili. Osim osnovaca iz Srbije na Olimpijadi su se takmičili i osnovci iz zemalja u regionu.

                Prvu nagradu na takmičenju osvojili su  Petar Topalović, učenik OŠ „Učitelj Tasa“  i Mihajlo Đorđević, učenik 8 razreda specijalnog matematičkog odeljenja u Gimnaziji „Svetozar Marković“. Drugo mesto osvojila je Tamara Anđelković iz OŠ „Učitelj Tasa“, a trećeplasirani učenici bili su Sofija Stojanovoić, učenica 7 razreda OŠ „Car Konstantin“, Atina Jovanović, učenica 6 razreda OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Niškoj Banji, Katarina Nikolić , Marija Milovanović, Pavle Jovanović, Sofija Obradović, učenici OŠ „Učitelj Tasa“. Mada su neki od učenika iz drugih škola svi su se bili članovi tima Osnovne škole „Učitelj Tasa“. Među 14 najboljih takmičara na Olimpijadi čak 9 nagrada pripalo je timu ove najstarije niške osnovne škole.

             „ Učenici na Olimpiajdi dobijaju materijal za učenje  i u materijalu se nalaze aktuelne teme vezane za ekologiju kao što je održivi razvoj, upravljanje otpadom, zagađivanje, zagađujuće materije, tipovi zagađenja. U pitanju su  aktuelne teme iz oblasti zaštite životne sredine koje su učenici jako dobro prihvatili , prihvatili interesovanje za ovaj problem  i posvetili se njegovom proučavanju. Uglavnom su to učenici viših razreda, sedmog i osmog, jer su oni dovoljno zreli da razumeju pojmove sa kojima se u okviru ove materije sreću“,kaže nastavnica bilogije u OŠ „Učitelj Tasa“, Milica Mitić.

            Niški osnovci su se za Međunarodnu juniorsku olimpijadu iz ekologije plasirali na osnovu rezultata koji su postigli na državnom takmičenju.

           „Materijal koji učenici dobijaju na Olimpijadi je na engleskom jeziku kao i samo takmičenje tako da se od učesnika zahtevalo i poznavanje ovog jezika što našim takmičarima nije palo teško jer dobro vladaju i engleskim jezikom. To je dodatni zahtev za učenike jer pored materije koja se odnosi na ekologiju moraju dobro da govore i engleski, ali su pokazali da im ni to nije palo teško i omelo ih u osvajanju nagrada“, objašnjava Milica Mitić.

              Prema njenim račima  osnovci su jako zainteresovani za probleme iz ekologije i očuvanje životne sredine a to delimično zavisi i od toga na koji način im nastavnici prezentuju ovu oblast.

              „Zaštita životne sredine je tema o kojoj se dosta govori kako u svakodnevnom životu tako i u školama. Upravo zbog aktelnosti za njih je to neka vrsta izazova bez obzira na to što se radi o temi koja i nije toliko pristupačna njihovom uzrastu. Na ovaj način oni shvataju značaj ekologije  za očuvanje planete, za njihov razvoj ali i za buduće generacije. Osim toga oni svojim aktivnostima utiču i na podizanju svesti kod mlađih generacija o značaju očuvanja životne okoline“, ističe Milica Mitić. (kraj) VP/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare