Miodrag Miškо Petrović pobednik 28. Majskog likovnog salona

LESKOVAC

U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra otvoren je 28. Majski likovni salon. Zastupljenu su umetnici iz cele Srbije različitih generacija i likovnih poetika, a postavka obuhvata radove 27 autora koje je stručni žiri odabrao od 37 prijavljenih na konkurs. Na osnovu jednoglasne odluke žirija prva nagrada 28. majskog likovnog salona pripala je Miodragu Mišku Petroviću iz Beograda za akvarel „Enigma“. U obrazloženju žiri kaže da autor na inventivan način metaforički govori o složenom tkivu unutrašnjeg bića čoveka, satkanom na sadejstvu svesti i podsvesti, stečenog kulturološkog iskustva i lične intuitivnosti. postupkom kojije istovremeno minuciozan i meditativan, umetnik vizuelizuje enigmatični princip delovanja misli i osećanja, stvarajući delo uzbudljive likovnosti duhovnog predznaka. Petrović je završio Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, član je Udruženja likovnih umetnika Srbije, čiji je predsednik bio od 2003.-2007. godine. Njegova dela se nalaze u kolekcijama mnogi muzeja, galerija i institucija u zemlji i inostranstvu.

Žiri koji su činili istoričari umetnosti dr Dragana Kovačić, muzejski savetnik Narodnog muzeja Srbije u Beogradu, Milica Todorović, muzejski savetnik i umetnički direktor Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu i prof. dr Srđan Marković, član Odbora za likovnu umetnost Matice srpske u Novom Sadu, smatra da prispeli radovi svedoče o pluralizmu aktuelnog umetničkog trenutka sa mnoštvom ravnopravnih i raznolikih umetničkih stilova, pogleda i pristupa. Poštujući raznolikost, a rukovodeći se likovnom upečatljivošći i vizuelnom adekvatnošću u funkciji tretiranja određene teme i ideje, komisija je za izlaganje selektovala 31 rad.

Ovogodišnji Majski likovni salon otvorio je član žirija Srđan Marković koji smatra da je ohrabrujuća činjenica da je ovogodišnji salon raznovrsniji i kvalitetniji nego neki prethodni saloni.

„U suštini, napravljen je radikalni potez kada je salon počeo da gubi snagu, a radikalnost tog poteza odnosila se na otvaranje izložbenog prostora umetnicima koji stvaraju u Srbiji i time je učinjena jako dobra stvar, jer je moguće na jednom mestu, u jednom prostoru, susresti različite poetike i tu postoji mogućnost odmeravanja među stvaraocima.“

Majski salon će biti pred leskovačkom publikom do 25. juna. (kraj) IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare