„Minjino veče“ sa emocijom „Lutajućih srca“ podsetilo na „Nišku jesen“

NIŠ

U želji da se sačuva uspomena na velikog umetnika i legendu Niša, Studentski kulturni centar Niš je u saradnji sa porodicom Milana Minje Markovića  organizovao „Minjino veče“. Publika je imala prilike da čuje neke od najpoznatijih pesama „Lutajućih srca“, kao i mnoge muzičare koji su sa Minjom delili scenu i uspomene.

Kompozitor, dirigent, muzički producent, jedan od osnivača grupe „Lutajuća srca“… Ovo su tek neke od stvari koje krase bogatu biografiju legendarnog Nišlije koji je preminuo 2021. u svojoj 71. godini. Iza Minje Markovića ostale su pesme, uspomene i priče koje pamte njegova porodica i prijatelji, ali i bivša Jugoslavija.

Veče posvećeno njegovom liku i delu je zato i bilo ispunjeno emocijama, setom i sećanjem na neka ranija vremena. Muzički deo večeri su pesmom „Još malo“ otvorili Spomenka Đokić-Krstić i Minjin sin Đorđe Marković. Čuvenu pesmu „Tiše srce“ izveo je Ženski akademski hor SKC Niš koji predvodi mr Ivana Mirović, a legendarnu „Jefimiju“ otpevala je vokalna grupa „Konstantin“. „Nema više starog Niša“ izveo je „Groš“, a upravo je Minja bio jedan od osnivača ovog ansambla. Muzičar Oliver Katić je zajedno za Đorđem Markovićem otpevao pesmu „Godine“.

Tokom večeri publika je mogla da vidi šta su brojne poznate ličnosti govorile o Minji i „Lutajućim srcima“. Takođe, nekada deca, a sada odrasli ljudi, su kroz video govorili o tome kako pamte „Čika Minju“, koji ih je zahvaljujući festivalima „Zlatna pčelica“ i „Majska pesma“, čiji je bio umetnički direktor, uveo u svet muzike.

O saradnji sa ansamblima „Groš“ govorio je Milutin Miža Najdanović. O festivalu „Niška jesen“, čiji je Minja bio umetnički direktor, govorio je nekadašnji direktor festivala dr Predrag Jelenković, kao i jedan od inicijatora za pokretanje festivala Goran Popadić.

Veče je završeno čuvenom pesmom „Brod za sreću“ koju su zajednički otpevali svi umetnici.

Podsetimo, Milan Minja Marković rođen je u Nišu 1950. godine. Kao stipendista Niškog simfonijskog orkestra, čiji je bio stalni član, svoje osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u Nišu. Potom je svoje fakultetsko obrazovanje nastavio u Beogradu.

Pored instrumentalne muzike koja mu je bila primarni posao, svoj talent primenjuje i kroz druge segmente muzičkog rada. Bavio se komponovanjem, aranžiranjem i produciranjem umetničke, pop, zabavne, horske, etno, dečije i tradicionalne gradske muzike. Bio je dugogodišnji umetnički direktor festivala „Jugoslovenski festival izviđačkih pesama“, „Majska pesma“, „Zlatna Pčelica“ i „Niška jesen“.

Tokom svoje bogate karijere Minja Marković ostavio je trag i u Studentskom kulturnom centru Niš. Od 1987. do 1988. godine bio je rukovodilac Narodnog orkestra. Bio je veliki prijatelj SKC-a, a tokom života je mnogo puta sarađivao sa AKUD-om SKC Niš.

Čitavog je života radio i svoj muzički put usavršavao u različitim muzičkim epohama. Segmente tih epoha je publika i imala prilike da čuje na „Minjinoj večeri“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare