Ministarstvo životne sredine pustilo u rad jedinstveni ekološki informacioni sistem

NIŠ

Ministarstvo zaštite životne sredine pustilo je u rad jedinstveni ekološki informacioni sistem. Sistem je namenjen inspektorima za zaštitu životne sredine kao i građanstvu koje će moći da mu pristupi. Ova aplikacija koja se može skinuti preko gugl pleja služi za prijavu ekoloških problema kao i za formiranje jedinstvene baze za teritoriju cele države. U Naučno tehnološkom parku u Nišu organizovana je obuka za inspektore.

 Sve probleme koji se tiču zaštite životne sredine od sada građani mogu da prijavlju preko jedinstvenog ekološkog sistema, odnosno aplikacije koju je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Softver koji pruža jedinstvenu bazu komunalnih prijava i problema koristiće inspektori a građani će osim preko aplikacije probleme moći da prijave i putem mobilnog i fiksnog telefona.

                            „Sam naziv Jedinstveni ekološki informacioni sistem objedinjen preko administratora koji će sakupljati sve podatke sa terena, dostupnost telefona u radnom vremenu, preko aplikacije dostupne 24 sata, građani prijavljuju probleme, administrator to objedinjava i šalje u onu lokalnu samoupravu ili lokalnu zajednicu gde se problem i dešava. Na taj način dejstvo inspektora će biti mnogo operativnije po tom pitanju“, kaže Dragana Tončeć, načelnica Pirotskog upravnog okruga.

                          U interesu građana je da prijavlju ekološke probleme u svom kraju. Ovo je još jedan način za podizanja ekološke svesti.

                          „U našoj Republici ima oko 3.500 divljih deponija, a u prethondkoj godini Ministarstvo je očistilo negde oko 500 njih. To je veliki uspeh i očekujemo da će u narednom periodu Ministarstvo zaštite životne sredine sa novim pozivima i novim projektima dobiti nova novčana sredstva za lokalne samouprave koje će moći da apliciraju za novac i da dalje rade na čišćenju divljih deponija i očuvanju životne sredine. Grašani će kroz te aplikacije uz pomoć i mobilnih telefona da prijave sve ono što je problem na terenu“, istakla je Dragana Tončev.

                       Aplikaciju će koristiti odnosno na terenu će kao i do sada intervenisati republički i komunalni inspektori koji rade pri lokalnim samoupravama. Reakcija će biti mnogo brža nego ranije dodaje načelnica Tončev.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare