Ministarstvo reagovalo u roku i po zakonu

 

BEOGRAD

Povodom reagovanja na odluku Ivana Tasovca, ministra kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije, da pozove članove komisije za elektronske medije na dodatne konsultacije zbog uočenih nelogičnosti u njihovom predlogu raspodele budžetskog novca za elektronske medije, Ministarstvo kulture i informisanja je dužno da saopšti nekoliko činjenica.

 

Prvo: prema Zakonu o javnom informisanju i medijima i pravilniku, ministar informisanja ima pravo da, u slučaju kada smatra da je odluka Komisije neadekvatna i ne odgovara javnom interesu, sam, bez konsultacija sa članovima Komisije, tu odluku izmeni. Drugim rečima, može ili da odbije njihov predlog, ili da sam smanji ili uveća iznos koji je predložila Komisija.

 

Drugo: Još početkom juna, Ministarstvo je pozvalo članove Komisije na sastanak povodom uočenih nelogičnosti i nepravilnosti u njihovoj odluci, tražilo je da Komisija ponovo zaseda, ali je dobijen odgovor da su pojedini članovi sprečeni predavanjima i godišnjim odmorima, da su pojedini nedostupni (opet zbog godišnjih odmora) i da do početka jula nikakav sastanak nije moguć.

 

Treće: Zapisnik o odluci nisu potpisali svi članovi komisije kao što ni sastanak nije “zatražen putem sajta Ministarstva” već standardnom procedurom, putem mejla koji je sekretar komisije uputio svakom članu komisije kao i uvek do sada.

 

Četvrto: Ministar je u zakonom predviđenom roku doneo odluku da ponovo pozove članove Komisije na konsultacije, nadajući se i da su im godišnji odmori završeni, i da je to bolji put nego da sam menja njihove predloge.

 

Peto: Nikakvog kašnjenja u radu i odlukama Ministarstva nema, rezultati pet od šest konkursa su objavljeni, a konkurs za javno informisanje, koji sadrži podršku štampi, produkcijama i elektronskim medijima ( televizija, radio i internet ) ne može biti parcijalno objavljivan, sve dok Komisija za elektronske medije ne završi svoj posao.

Šesto: Nikakvog pritiska na članove Komisije, nije bilo, niti pokušaja njihove diskreditacije, a pogotovo su nesuvisle primedbe da je bilo šta urađeno protivno zakonu. Naprotiv, sve je urađeno po zakonu, i u zakonom predviđenim rokovima. To što se Ministarstvo ne meša u agendu godišnjih odmora članova komisija, nadamo se da ne spada u pritisak i diskreditaciju.

 

Sedmo: Dinko Gruhonjić je u saopštenju Ministarstva pomenut tačno dva puta, jednom kao član, a drugi put kao predsednik Komisije. Izjava Nedima Sejdinovića da je “takav čin neprimeren, nekulturan i da nije u skladu sa zakonom” je čudna. Imena svih članova komisija se nalaze na sajtu ministarstva i ne vidimo šta je loše u transparentnosti koje se držimo tokom čitavog našeg mandata.

 

Osmo: Kada je reč o “darovima” premijeru Aleksandru Vučiću, za šta nas je takođe optužio Nedim Sejdinović, predsednik NDNV, čiji je član i bivši predsednik gospodin Gruhonjić, nemamo komentar. Možda bismo mogli da imamo komentar na činjenicu da je upravo NDNV-u Komisija kojom je predsedavao dodelila milion dinara za internet projekat “Novinari protiv diskriminacije”. Kroz konstruktivan razgovor bismo sigurno mogli da pronađemo odgovor na pitanje zašto su tolika sredstva dodeljena projektu koji predviđa trideset pet “istraživačkih i analitičkih tekstova”, pošto ne znamo novinara u ovoj zemlji koji za jedan tekst na internet portalu dobije skoro trideset hiljada dinara.

Sve zajedno, Ministarstvo kulture i informisanja će nastaviti sa naporima da se na transparentan način, i uz dogovor, reše sve nedoumice, uz nadu da će članovi komisije, zbog sebe i svih kolega koji čekaju novac iz konkursa za štampu, elektronske medije i produkciju, pretpostaviti taj dogovor i pojavljivanje na ponuđenom sastanku, svojim godišnjim odmorima ili nekim drugim interesima. Ukoliko to ne urade, ministar će, u skladu sa svojim nadležnostima, sam ispraviti sve nelogičnosti, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare