Jednom godišnje u Srbiji masovna ubistva motivisana mržnjom prema ženama

BEOGRAD

U Žitištu je  muškarac ubio suprugu jer je donela odluku da ga napusti, potom ubio njenu prijateljicu i još 3 muške osobe, a ranio preko 20 osoba. U Knjaževcu je još jedan muškarac ubio suprugu. Obraćamo se javnosti, preplavljene ljutnjom i dubokom tugom povodom trećeg masovnog ubistva u Srbiji u protekle tri godine i još jedne serije ubistava motivisanih mržnjom prema ženama, poput one koja se dogodila u danima oko 18. maja 2015. godine, navodi u svaom saopštenju Mreža žena protiv nasilja.

“Masovno ubistvo u Kanjiži, 17. maj 2015. godine:

Ubijene 4 žene i 2 muškarca, nakon čega je ubica počinio samoubistvo, motiv: mržnja prema ženama. N1 tada prenosi: Šefer je inače rano jutros pre izvršenja masovnog ubistva priveden zbog porodičnog nasilja, zbog sumnje da je fizički napao svoju ženu.

Masovno ubistvo u Velikoj Ivanči, 9. april 2013. godine:

Ubijeno 7 žena i 6 muškaraca, motiv: mržnja prema ženama.

Vreme je tada pisalo: Ljubiša Bogdanović je tukao suprugu, a za komšije je bio “miran i povučen” čovek – agresivni impulsi su od javnosti bili skriveni i verovatno potiskivani. Kada se jednom dogodi, nasilje u porodici ponavlja se i eskalira.

Ovi katastrofalni podaci su potvrda da institucije države Srbije ne čine dovoljno, niti posvećeno deluju u oblasti zaštite žena od muškog nasilja. Ubistvo žene uvek dolazi na kraju kontinuiranog muškog nasilja prema ženama, ono nikada ne dolazi iznenada i bez ozbiljnih promena u ponašanju nasilnika. Tim povodom zahtevamo od medija, komšija, institucija, ministra Stefanovića u ovom slučaju, da pre nego izjave da je ubica bio „miran čovek“ razmisle čijim očima gledano je bio “miran čovek“, odnosno šta se ovakvim izjavama želi postići? Opravdati sebe i/ili muško nasilje prema ženama?

Nereagovanje institucija i zajednice na muško nasilje prema ženama i tolerancija ili tretiranje zlostavljanja kao beznačajnog dela, dovodi do toga da ono raste, ponavlja se, predstavlja opasnost život žene i čitavu zajednicu. Institucije i zajednica moraju reagovati pre, a ne posle zločina!

Patrijarhalni obrasci ponašanja duboko su ukorenjeni u našem društvu i dozvoljavaju muškarcima da žene tretiraju kao imovinu i umesto njih donose odluke, a to ide toliko daleko da muškarci u ovoj zemlji svake godine oduzmu živote od između 30 i 40 žena. Ovo je 16 ubistvo žene u ovoj godini počinjeno od strane člana porodice ili partnera.

Ono što dodatno zabrinjava jeste informacija da su masovne ubice Šefer i Bogdanović učesnici rata koje je Srbija vodila devedesetih godina na teritoriji bivših jugoslovenskih republika, a po svemu sudeći posedovanje kalašnjikova u trećem masovnom ubistvu u Srbiji, još jednom uvodi ovu vezu”, navodi se u saopštenju Mreže žena protiv nasilja .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare