Ministarstvo informisanja i REM pokrenuli postupke protiv KTV zbog izjava Srđana Škora o Danilu Vučiću

BEOGRAD

Pošto je vrh države pokrenuo medijsku kampanju, a tužilaštvo ekspresno otvorilo istragu o tome da li u izjavama novinara Srđana Škora za KTV Zrenjanin ima elemenata krivičnog dela, uključili su se i REM i Ministarstvo informisanja postupcima protiv ove televizije. Vlasnik KTV Danijel Radić to ocenjuje kao još jedan vid napada

Srđan Škoro (izvor: Jutjub / KTV Televizija – Zvanični kanal)

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pokrenulo je postupak protiv KTV Zrenjanin zbog izjava novinara Srđana Škora o Danilu Vučiću, sinu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Odluka o pokretanju postupka doneta je juče, po službenoj dužnosti, na vanrednoj sednici, potvrdio je za Cenzolovku zamenik predsednice Saveta REM-a Milorad Vukašinović.

REM ima zakonski rok od osam dana da obavesti KTV o postupku i od njenog predstavnika traži izjašnjavanje.

U četiri ujutro postupak pokrenulo i Ministarstvo informisanja

– O postupku REM-a još uvek nismo obavešteni, ali je Ministarstvo informisanja protiv KTV pokrenulo proceduru i zahteva od nas izjašnjenje, kaže za Cenzolovku Danijel Radić, vlasnik ove televizije iz Zrenjanina.

Radić navodi da je juče u četiri sata ujutro dobio dva dopisa Ministarstva informisanja i telekomunikacija pod istim delovodnim brojem, ali sa različitim sadržajem.

„U jednom dopisu traže da se izjasnim u roku od dva, a u drugom od pet dana, tako da mi nije najjasnije koji je zakonski rok za izjašnjavanje. Po Zakonu o upravnom postupku je 30 dana.”

Ministarstvo informisanja se u dopisu poziva na svoju nadležnost po Zakonu o javnom informisanju i medijima (ZJIM), i to zbog člana zakona koji se odnosi na zabranu emitovanja govora mržnje i podsticanje diskriminacije ili nasilja u programu.

Izjave Srđana Škora su u dopisu Ministarstva interpretirane kao da bi „Danilu Vučiću trebalo ukinuti obezbeđenje, ostaviti bez zaštite i poslati ga na Kosovo i Metohiju. Mislim da je sve izvučeno iz konteksta i iskorišćeno za još jednu vrstu manipulacije od strane ovog režima”, kaže Radić.

A šta je, u stvari, Škoro rekao

Škoro je u emisiji KTV „Bez pardona” izjavio da predlaže da sina Aleksandra Vučića „pošaljete u Majdanpek i Bor, u rudnik, da lepo tamo radi. Nema Kobri, nema zaštite, tamo da doprinese, da ga snimaju kamere, a može i Željko Mitrović da dođe da pravi rijaliti” i da Danilo Vučić „na taj način pokaže kakav je Obilić”. 

On je dodao da, „što se tiče Kosova”, Danilo Vučić „može i tamo da ode, ali samostalno – ne o trošku države, ne o trošku toga o čemu (Aleksandar) Vučić ćuti, da idu Kobre i specijalci da ga obezbeđuju da bi dete gledalo utakmicu”.

„Mislim da tu nikakva diskriminacija, mržnja ili nasilje nisu upotrebljeni, niti je iko vređan. Uopšte ne razumem šta to navode i sadržaj dopisa je vrlo neslavno sačinjen”, kaže Danijel Radić i dodaje:

„To je još jedan vid pritiska na samu televiziju i sve zaposlene. Već neko vreme odolevamo pritiscima i pokušavamo da sačuvamo slobodu koju gajimo već 30 godina. Ovo registrujem kao još jedan vid napada.”

O tome kakve ishode postupaka protiv KTV očekuje, Radić kaže da je „u našoj državi svašta moguće” i da ćemo „videti šta će njima pasti na pamet i šta će morati da urade”.

ZEKIĆ: IZVEŠTAJ O MONITORINGU TV PRED DECEMBARSKE IZBORE U PONEDELJAK

U pokušajima da saznamo da li je pokrenut postupak protiv KTV, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić obavestila nas je da je na letovanju, kao i da će Savet u ponedeljak održati redovnu sednicu na kojoj će usvajati i izveštaj o monitoringu javnih servisa, kablovskih i komercijalnih televizija tokom kampanje za decembarske izbore.

Odmah reagovali tužilaštvo, mediji, političari…

Izjave Srđana Škora za KTV Zrenjanin izazvale su, iz redova Srpske napredne stranke i prorežimskih medija, salvu osuda. Njegove su reči tumačili kao da je reč o pretnjama i javnom linču Danila Vučića.

Nakon reakcija predstavnika vlasti i njima naklonjenih medija, Više javno tužilaštvo naložilo je da se formira predmet i ispita da li u ovim Škorovim izjavama postoje elementi krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti predsednika Srbije i njegove porodice.

Ministarstvo informisanja je ranije najavilo da će „bez odlaganja pokrenuti proceduru za utvrđivanje mogućeg postojanja odgovornosti glavnog i odgovornog urednika KTV i drugih lica zbog emitovanja medijskog sadržaja u kome su javno saopštene višestruke monstruozne pretnje po bezbednost deteta predsednika Republike, odnosno zbog širenja govora mržnje i narušavanja dostojanstva ličnosti”.

Ove navode Ministarstva iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) ocenili su kao „dualno odlučivanje o jednoj te istoj stvari”, s obzirom na to da je, po Zakonu o elektronskim medijima, za kontrolu i nadzor nad radom pružalaca medijskih usluga zadužen REM.

Tako bi ministarstvo, kao deo izvršne vlasti, preuzelo na sebe posao REM-a i time dovelo u pitanje rad i nadležnost regulatornog tela, upozorio je BIRODI.

Ministarstvo informisanja nema ovlašćenja da ograničava slobodu izražavanja, a cenzura je zakonom zabranjena, rečeno je iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Advokatica Udruženja novinara Srbije rekla je da u integralnoj izjavi Srđana Škora ne postoji nijedan element bilo kog krivičnog dela. (Cenzolovka)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare