Ministarka Mihajlović i gradonačelnik Bulatović uručili ključeve socijalnih stanova

NIŠ

Socijalni stanovi  u Ulici Majakovskog u niškom naselju Duvanište od dans će biti useljeni. Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradonačelnik Niša Darko Bulatović uručili su danas ključeve stanova za 33 porodice u Nišu. Stanovi su izgrađeni u okviru programa gradnje socijalnih stanova koje je sufinansirala država.

U nove stanove useliće se građani  Niša sa najnižim primanjima kao  i oni koji su izgubili kuće u klizištu u Mramoru.

 Ključeve stanova za 18 porodica za socijalne stanove čiju gradnju je finansirala država uručila je potpredsednica Vlade, dok je ključeve 15 stanova, porodicama čije su kuće srušene na klizištu u Mramoru, uručio gradonačelnik Niša.

“Od danas imate krov nad glavom i to jeste najvažnije da bi mogli da živite kao sav normalan svet i kako bi vaša deca mogla dalje da se razvijaju i uče školu. Ministarstvo, Vlada Srbije i grad Niš su učestvovali u finansiranju izgradnje ovih stanova i drago mi je što ih ne gradimo samo u Nišu već i u još nekoliko gradova, Kikindi, Staroj Pazovi, Pančevu, Zrenjaninu, Kraljevu, Čačku…”, rekla je Mihajlovićeva prilikom dodele ključeva.

Ona je objasnila da stanovi koji danas dobijaju stanare , iako spadaju u socijalne stanove  nisu manje vredni po strukturi od bilo kojih drugih koji se grade u Nišu.

“Ovo su stanovi koji ispunjavaju sve standarde, od energetske efikasnosti pa do svih onih standarda u građevinarstvu koji su neophodni da bi jedan stan izašao i bio kao takav potpuno upotrebljiv. Naravno svi stanovi imaju neophodnu dokumentaciju i upotrebnu dozvolu”, rekla je Mihajlovićeva  I dodala da infrastrukturnim projektima koje Vlada i Grad Niš zajedno realizuju, Niš ima šansu da ostvari svoj puni potencijal i da postane strateški i tranzitni centar u ovom delu Evrope.

Zahvaljujući se na podršci koju Vlada Srbije I pruža gradu Nišu gradonačelnik Niša Darko Bulatovič je objasnio da “Ovaj projekat od ukupno 70 stanova koji je godinama čekao na svoj završetak, zahvaljujući zajedničkom radu i podršci, dočekao je ovaj dan na zadovoljstvo ovih ljudi koji će od danas imati krov nad glavom”. Pritom je dodao  da su na ovoj lokaciji na prodaju 37 stanova, dok je 18 dato u zakup, a 15 dodeljeno porodicama koje su izgubile kuće u klizištu u Mramoru.

“Verujemo da će pitanje porodica koje su izgubile kuće u klizištima biti rešeno i konačno u sledećoj godini donošenjem odluke o proglašenju vanrednog stanja na prostoru klizišta na Mramoru”, dodao je Bulatović.

 Za preostale stanove potpisani su predugovori posle konkursa za otkup, pod uslovima povoljnijim od tržišnih. U  izgradnju stanova  grad je uložio 159,7 miliona dinara, od čega je iz budžeta Srbije preko Ministarstva uloženo 46 miliona dinara.

Na prodaju su dvosobni, dvoiposobni i trosobni stanovi površine od 52 do 77 kvadrata, dok se u zakup daju i jednoiposobni stanovi površine od 40 do, takođe, 77 kvadrata.

Stanovi su prodati su po ceni od 697,40 evra sa PDV-om, dok mesečni najam socijalno ugroženima iznosti 1,20 evra po kvadratu objasnio je  direktor Gradske stambene agencije Vladimir Stojanović.

Nela Petković koja je podstanar već 17 godina jedna je od Nišlijki kojoj su danas uručeni ključevi od stana. Ona je dobila stan u zakup sa potpisanim ugovorom na tri godine, po ceni zakupa od 1,20 evra po kvadratu.

“Malopre sam se lično zahvalila našoj ministarki. Želela sam da se obratim građanima Niša , svojim sugrađanima. Ovaj projekat će omogućiti da će se mnogo porodica sa decom zbrinuti , naročito materijalno ugrožene porodice. Nadam se da će se projekat nastaviti I da će stanovi koji su sada dati u zakup jednoga dana moći da pređu I u vlasništvo zakupaca “, rekla je Nela Petković.

Vlada će nastaviti gradnju socijalnih stanova u celoj Srbiji, a u Nišu će se graditi još tri lamele, najavila je ministarka Mihajlović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare