Ministarka Gordana Čomić posetila Vranje

VRANJE

„Izveštaj Evropske komisije, kako smo i obećali, pokazao je nedvosmisleno ocenu da je Srbija napredovala u oblasti vladavine prava i za to zaslugu nose lokalne samouprave u Srbiji. Tu se primenjuje skoro 80 posto zakona za koje smo obavezni pred Evropskom unijom, rekla je, u ponedeljak, u Vranju ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Poseta ministarke Čomić sa  saradnicima, organizovana je u okviru novog kruga obilazaka okruga, koji se odvijaju pod radnim nazivom „Dogovor o konceptima razvoja“.

„Cilj novih poseta je da zajedno analiziramo izveštaj, kao i da ustanovimo da li je došlo do napretka u određenim oblastima nakon naših prethodnih poseta, kao i da popravimo ono što nije dobro u svim okruzima u Srbiji. Takođe, da razgovaramo i o dve osnovne teme za budućnost: o Strategiji ljudskih prava u Srbiji i o održivom razvoju. Mi smo alat za sve one u svim lokalnim samoupravama koji žele da razgovaraju, da se dogovorimo kako će Srbija da izgleda 2030. godine“, izjavila je ministarka.

Ona je dodala da treba da znamo zašto je važno da Srbija ima Strategiju ljudskih prava.

Tim Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, na čelu sa ministarkom Čomić prvi put upravne okruge posetio je u periodu od januara do juna ove godine.

„Tada je dogovorena primena Zakona o planskom sistemu i ukazano na činjenicu da bi sve odluke na lokalnom nivou trebalo da se donose tako da svi budu uključeni. I oni koji su imenovani i izabrani, kao i civilno društvo, udruženja i svi oni koji su zainteresovani za razvoj zajednice. Na osnovu ovih poseta sačinjen je izveštaj koji prikazuje „stanje na terenu“ kako iz oblasti za koju je zaduženo ministarstvo, tako i za sve druge važne teme“, izjavila je Čomić.

Ministarka sa svojim timom, u utorak, će boraviti u Bujanovcu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare