Ministar kulture želi da Lebane ima knjižaru

LEBANE

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević  založio se danas u Lebanu da to mesto dobije makar jednu knjižaru.

 

“Mi smo ustanovili da postoji veliki broj gradova i naseljenih mesta sa više od 20.000 stanovnika koji nemaju nijednu knjižaru”, rekao je Vukosavljević I ocenio da je to “poražavajuća činjenica”.

On je rekao da ministarstvo priprema projekat “Knjižara u svakom gradu”, čiji je cilj da svako veće naseljeno mesto u Srbiji ima knjižaru I da je on “u završnoj fazi izrade”.

Vukosavljević je rekao I da će projekat  biti javno objavljen za petnaestak do mesec dana  I da su počeli intenzivni kontakti sa predstavnicima lokalnih samouprava.

On je rekao I da će nastojati da se ta akcija sprovede brzo kao I da je to prilika “da se obogati  jedna knjižarska ponuda, ali i da se neko skine sa spiska nezaposlenih iz lokalnih samouprava”.

 

On je sa predstavnicima lokalne vlasti u Lebanu I zaposlenima u biblioteci “Branko Radičević” razgovarao o mogućnostima da se u Lebanu otvori knjižara, ova opština je uopšte nema, kao i o organizovanju pokretne biblioteke za seoske sredine.

 

On je rekao da će od lokalnih samouprava  tražiti da pod prihvatljivim uslovima izdaju poslovni prostor zainteresovanim knjižarama I izdavačima.

 

Vukosavljević najavio je danas da će akcija “Negujmo srpski jezik” biti proširena na celu zemlju i da će u tome pomoći veliki broj stručnjaka, akademika, profesora.

“ Ta akcija je zamišljena da se proširi i podstakne na veću brigu o našem maternjem jeziku, afirmiše kulturu govora i slične stvari “, rekao je Vukosavljević I dodao da je ova akcija počela da se sprovodi u Beogradu pre dve godine.

„ Ona se sastojala u afirmisanju kutlruno istorijskog govora kroz neke jezičke nedoumicie, što su afirmisale naše poznate ličnosti koje su se pojavile na plakatima, bilbordima, u gradskom saobraćaju, gradskim ustanovama”, rekao je Vukosavljević.

lebane-ministar-kulture-5 lebane-ministar-kulture-4 lebane-ministar-kulture-2 lebane-ministar-kulture-1 lebane-ministar-kulture-3

 

Vukosavljević je sa zaposlenima u Domu kulture Radan razgovrao o uslovima u kojima rade, mogućnostima za pomoć toj kulturnoj ustanovi preko projekata  mogućem povećanju plata zaposlenima u kulturi.

 

Predhodno je razgovarao sa predsednikom opštine Lebane Zoranom Ilićem o kulturnim I turističkim potencijalima te opštine.

Vukosavljević je danas obišao  svetski značajno argeološko nalazište Caričin grad kod Lebana

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare