Ministar kulture u Leskovcu

LESKOVAC

Ministar kulture I informisanja Vladan Vukosavljević je rekao danas da će sutra biti izdato saopštenje komisije vezano za odabravanje novca za projekat Večernjih novosti koji je na konkursu tog ministarstva za sufinasiranje javnog interesa u medijima dobio dva  miliona dinara iako je  u državnom vlasništvu.

On je  tako odgovori na pitanje Novinara JUGpressa kako komentariše to što je medij u vlasništvu države dobio novac iako u konkursu piše drugačije.

Vukosavljević je dodao da očekuje to saopštenje I da zato ne želi da komentariše slučaj.

Na naše pitanje kako komentariše zahteve raznih medijskih udružanja da bi trebalo  obavezati lokalne samouprave da izdvajaju minimum 2% iz budžeta sa sufinansiranje javnog interesa u medijskim projektima Vukosavljević je rekao da su bili takvi zahtevi

“ Međutim, realnost je drugačija i nije moguće na taj način raditi zbog brojnih drugih potreba i opštinskih budžeta koji su takvi kakvi su”, dodao je Vukosavljević.

“Ali, ono što mi čvrsto zastupamo to je da bi lokalne samouprave trebale da izdvajaju minimum 1% i da pažljivim i pedantnim finansiranjem ohrabruju one medije koji ostvaruju misiju medija, a to je pravilno informisanje javnosti, ali to nije jedina misija medija, jer imate kulturnu i obrazovnu misiju,”rekao je Vukosavljević

On je dodao da je “bilo fenomena da pojedine opštine nisu raspisivale konkurse za finansiranje i sufinansiranje medija”.

“Mi se trudimo da obeshrabrimo takve pokušaje. Videćemo po usvajanju teksta medijske strategije da li će u zakonu koji iz toga proizilazi biti minimum 1% budžeta namenjen za medije”, rekao je ministar .

U ovom trenutku država izdvaja 0,74% budžeta za i kulturu i informisanje, odnosno nepunih 0,5% za kulturu i 0,25% za informisanje, objasnio je Vukosavljević I dodao “po našem stanovištu to je nedovoljno i moramo kao društvo da imamo trajnu i pojačanu svest kada je u pitanju izdvajanje za kulturu i informisanje”.

Vukosavljević je rekao da ne veruje u insinuacije da su se pojedini članovi komsija “talili”  ali I da “ohrabruje sve one koji imaju bilo kakva saznanja o nekim neregularnim i nezakonskim radnjama, dostave to ministarstvu i mi ćemo sve to vrlo pažljivo analizirati”.

“ Ja smatram da su komisije Ministarstva kulture, koje su sastavljene od predstavnika različitih medijskih udruženja i asocijacija, nezavisnih i drugih stručnjaka iz oblasti medija uglavnom, uglavnom razumno logiciraju kad je reč o raspodeli sredstava. Te odluke sigurno da nisu savršene, kao i u svakoj komisiji gde ljudi odlučuju na osnovu nekih opštih kriterijuma o partikularnim projektima postoje neki problemi, daleko smo od idealne situacije”, rekao je Vukosavljević I dodao “mi drugi model nemamo”.

“Ali, još jednom molim da pokušamo da okončamo tzv. glasine, jer svaki put kada neko nije dobio sredstva ili nije dobio traženu količinu sredstava, on komisije ministarstva optužuje za nezakonite ili protivzakonite radnje. Naravno, ne negiram da takvih fenomena ima i upravo zato ohrabrujem sve koji imaju saznanja o njihovim postojanjima da nas o tome obaveste”, rekao je Vukosavljević.

On je danas obilazio kulturne ustanove u Leskovcu.

Posle tih obilaska je rekao da je “Leskovac uzoriti primer u razvoju kulturnog života i stvaranju one atmosfere koja je podobna za razvoj kulturnog života” I dodao da lokalna samouprava odvaja za kulturu blizu 9% iz svog budžeta, što svrstava Leskovac u sam vrh opština i gradova u Srbiji po izdvajanjima za kulturu.

“Leskovac je jedan odličan primer jednog šireg fenomena koji sve više obuhvata celu Srbiju, a to je princip decentralizacije kulturne politike. Lako je o tome govoriti na prigodnim skupovima, ali u pravom životu na ovakvim primerima se pokazuje da kultura mora da prožima svaki deo naše države, svako selo, mesto, varoš, grad”, smatra Vukosavljević.

“U poslednje tri godine ministartstvo je u Leskovac za razne projekte dalo blizu 70 miliona dinara, a u 2019. do sada je dato oko 24 miliona. Mi se time ne hvalimo, jer je naš posao i dužnost da tamo gde postoje dobri projekti usmerimo novac”, rekao je Vukosavljević.

“Dakle, bliskost glavnom gradu ili nekim uobičajenim krugovima kulture ne može i neće biti osnov za beskonačna finansijska ulaganja. Svaki dinar koji je uložen u kulturu u Leskovcu je dobro uložen dinar i mi ćemo sa takvom politikom nastaviti. Na našu sreću, ima još lokalnih samouprava u Srbiji koji rade na sličan način kao Leskovac i kultura nam mora biti sve više važan strateški cilj.”“ rekao ej Vukosavljević.

Na početku konferencija za novinare prikazan je promotivni film o razvoju kulture u leskovcu, kako je najavljen, u kome su svoje mesto nasal I razna priznanja koje je dobioa gradonačelnik Leskovca.

A gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović se na kraju konferencije bavio nekim medijskim projektima i medijima koji će realizovati javni interes u medijskim projektima koje je podržalo Ministarstvo kulture I informisanja I pri tome se naročito I detaljno bavio nevladinom organizacijom Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije koja je osnivač Regionalne informativne agencije JUGpress, i iznosio i netačne podatke.

Cvetanović : Članovi komisija u drugim opštinama mi prijavljuju projekte

On je govorio I o rezultatima konkursa za medije u drugim opštinama Jablaničkog okruga I detaljima pojedinih projekata, ko da je lično sedeo na sednicama komisija za izbor medijskih projekata u tim opštinama.

To su mi prijavili članovi komisije, pošto su isti članovi bili i u Leskovcu i u Bojniku, rekao je Cvetanović .

„U poslednjih nekoliko godina mi izdvajamo 20 miliona za medije, a već
sam najavio 30 miliona za 2020. godinu. Osnovni problem je što se
bukvalno većina medija oslanja na Ministarstvo kulture i lokalnu
samoupravu. Nas kritikuju da ne znamo da pišemo projekte, a pogledajte
vaše naslove. Umesto da je naslov „prema lokalnoj samoupravi“ naslov
je „prema ministarstvu“. Normalno je da takav projekat bude odbijen.
Pogledajte projekte koje kandidujete u Leskovcu i kandidujete u
Bojniku, potpuno identični projekti… Čak i peta strana je kopija. To
su mi prijavili članovi komisije, pošto su isti članovi bili i u
Leskovcu i u Bojniku. A onda je kriv neko treći. Kada objavljujete
otvorena pisma, pitajte se koliko ima istine u svemu tome? Konkretno
mislim na carinarnika, koji se učlanio u SNS tražeći da bude šef
carinarnice. Ja sam poslao upit „gore“, pitali su me da li ja uopšte
znam za koga urgiram? A onda on piše da nikad ništa nije tražio od
lokalne samouprave”, elaborirao je Cvetanović.

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
zoe
zoe
3 godine pre

Na stranu sto nije zatecena sjajna situacija, sto ima nagomilanog tesko upotrebljivog kadra zbog neradnih navika i nedostatka strucnosti, rukovodstvo grada i kulturnih ustanova nastoji da uz pomoc drave obezbedjenim sredstvima postigne maksimumalni efekat i ne prestaje da istrajava tokom svih ovih godina, pokazujuci jasno da je kontinualni razvoj jedini koji daje pozitivne rezultate na duge staze, a na korist gradjana Leskovca i okoline, koja takodje ima prilike da u gradskom centru kulture uziva u njenim sadrzajima. Pojedine manifestacije stavljene su na turisticku mapu sezonskih, geografskih, gastronomskih, filmskih, muzickih, pedagoskih dogadjaja, zbog cega je zasluga svih navedenih s pocetka komentara veca, zato sto nisu sebi dovoljni, vec brinu iskljucivo za buduce narastaje. Da im ostave najbolji deo kulturne istorije, sadasnjice i perspektivne buducnosti.

Polovan ko nov
Polovan ko nov
3 godine pre

Znači carinarnik je problem, a ne činjenice koje je ovaj napisao?

Mikac
Mikac
3 godine pre

Pofali li tetku iz muzej za aferu “humanitarna pomoc”?