Ministar kulture promovisao akciju “Negujmo srpski jezik”

NIŠ

Akcija “Negujmo srpski jezik” krenula je danas iz Niša,  programom organizovanom u Narodnoj biblioteci Stevan Sremac.

Ova akcija obići će 17 okruga u Srbiji, a predviđeno je da traje u dva dela, do juna meseca. Inicirana u glavnom gradu da se sačuva nacionalno pismo I kultura srpskog jezika i sprovešče se širom Srbije  sa ciljem da se skrene pažnja na neke jezičke probleme i kulturu govora i opštu  pismenosti.

Direktorka biblioteke “Stevan Sremac” Sonja Šuković rekla je na svečanosti da su mnoge zvanične ličnosti I umne glave dolazile u Biblioteku, ali je ovo prvi put da dolazi ministar kulture i zahvalila mu se što je ministarstvo kulture I informisanja prošle godine uložilo u ovu ustanovu  dva ipo miliona dinara za kompjutersko opremanje i nabavku novih knjiga

Veliki broj kulturnih radnika Niša, rukovodstva grada i gostiju, imali su priliku da  videizložbu postera “Negujmo srpski jezik” koji obuhvata veliki broj postera javnih ličnosti iz sveta kulture koji promovišu važnost upotrebe i očuvanja ćirilice  srpskog jetika.

“Procesom negovanja jezika I opšteg obrazovanja bave see osnovne, srednje škole, I univerziteti, svi to dobro znamo , ali mi ovom akcijom želimo da jezička pitanja, pitanja kulture govora I pitanja lepog izražavanja I pravilnog govora I zaštite srpskog jezika budu jedna od bitnih tema ovog društva. Mi ne plediramo da ćemo na ovaj način da obrazujemo ljude, ali želimo da jezička pitanja u okviru kojih sledi I zaštita ćirilice kao našeg nacionalnog pisma dolazi na red kroz niz akcija koje ćemo tek obnarodovati “

Kako je danas rekao ministar Vukosavljević latinično pismo praktično je u globalnoj upotrebi  dominira u medijima i na internetu i ako se ne bude pažljivo insistiralo i bude uporno da se ćirilica koristi što je više moguće, preti opasnost,  da se za dve tri decenije neko probudi I shvati da niko ne koristi ćirilicu.  latinično pismo praktično je u globalnoj upotrebi, dominira u medijima, na internetu, nameće se samo zbog okolnosti, te

“Dakle mi ćemo afirmisati nove mere i kroz eventualne izmene zakona o tome da naše nacionalno pismo, čirilica koja je dika I ponos naše kulture bude zaštićeno dodatnim merama zašzite I promovisane.

On je istakao da je nacrt strategije kulturnog razvoja završen I da se uskoro očekuje njegovo usvajanje u Skupštini Srbije

“ Bez dobre strategije kulturnog razvoja mi ne znamo šta finansiramo , šta štitimo. Vlada izvesna konfuzija . Ima jedna stara latinka poslovica koja kaže – Brodu koji ne zna u koju luku plovi ni jedan vetar nije dobar. Mi se nadamo da ćemo na ovaj način opredeliti I modele finansiranja I definiciju šta je to srpsko kulturno jezgro I šta je to srpski kulturni prostor I u šta I na koji način treba da ulažemo u narednih 10 godina koje će brzo da prodju.

Ministar je najavio da će 24 maj biti proglašen za državni praznik I biti obeležavan kao Dan slovenske pismenosti.

Posebnu draž celom događaju koji se odigravao I biblioteci Stevan Sremac u Nišu dali su mališani, članovi hora “Čarolija” koji su izveli himnu manifestacije “Negujmo srpski jezik” i “Ovo je Srbija”.

Književni program za decu “Likovi iz srpskog”u kome su učestvovali književnici Ljubivoje Ršumović I Branko Stevanović okupio je veliki broj mališana iz niških osnovnih škola.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare