Milošević dobitnik još jedne književne nagrade za knjigu ,,Pisma iz Verzuniuma”

VRANJE

Stevan Milošević iz Vranja dobitnik je još jedne književne nagrade „Momčilo Tešić“ za posebno istaknutu knjigu u oblasti poezije i proze za decu za roman „Pisma iz Verzuniuma“, a ovo priznanje dodeljuju književne novine „Svitak“ i list za dečju književnost „Momčilo“ iz Požege.

Podsetimo se, Miloševićeva knjiga „Pisma iz Verzuniuma“ osvojila je prestižno priznanje „White Ravens“ za 2023. godinu, koju dodeljuje Međunarodna biblioteka za decu u Minhenu – najboljim knjigama za decu i mlade iz celog sveta.

 U romanu Miloševića ,,Pisma iz Verzuniuma” dečak u svojoj sobi gradi svet od mašte, svoj sopstveni univerzum ili ver-zu-ni-um, kako ga on naziva.

Milošević je u nedavnom razgovoru za JUGpress rekao da nije planirao da glavni junak nema ime, ali da je ,,ostao pri tome jer onda on može da bude bilo ko, i bilo ko može da bude on”.

Milošević pokušava da predstavi dečaka izvan njegovog fizičkog invalidiiteta, onakvim kakvim on zapravo jeste kao i ceo njegov šarenoliki svet koji je izgradio, ljude u njemu i njegovo prijateljstvo sa Tamarom.

Knjiga je predstavljena u kraćim slikama, sa poetskim i filozofskim doskočicama. Milošević je istakao da želi da uradi i dramatizaciju ove knjige i da se po njoj napravi dečija predstava.

Ova knjiga je takođe bila u užem izboru za nagradu ,,Duško Radović”. Milošević je dobitnik više međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja u stvaralaštvu za decu, ali i odrasle. (kraj) DC/LJS

383997595_1554215785114315_4014325196301756850_n (1).jpg
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare