Dečiji pisac iz Vranja dobitnik nagrade Međunarodne biblioteke iz Minhena

Foto: D. C.

Stevana Milošević dobitnik je prestižnog priznanje ,,White Ravens” za 2023. godinu za knjigu ,,Pisma iz Verzuniuma” izdavačke kuće Pčelica koju dodeljuje Međunarodna biblioteka za decu u Minhenu najboljim knjigama za decu i mlade iz celog sveta.

U romanu Stevana Miloševića ,,Pisma iz Verzuniuma” dečak u svojoj sobi gradi svet od mašte, svoj sopstveni univerzum ili ver-zu-ni-um, kako ga on naziva.

,,Nisam planirao da glavni junak nema ime, ali sam ostao pri tome jer onda on može da bude bilo ko, i bilo ko može da bude on. Dečak je u invalidskim kolicima, koja ga ne ograničavaju i življi je od mnogih koji nemaju neku vrstu fizičkog invaliditeta. On voli da šalje pisma celom svetu iz svog Verzuniuma, i da njemu ceo svet šalje pisma”, kaže Stevan Milošević za Jugpress.

Milošević pokušava da predstavi dečaka izvan njegovog fizičkog invalidiiteta, onakvim kakvim on zapravo jeste kao i ceo njegov šarenoliki svet koji je izgradio, ljude u njemu i njegovo prijateljstvo sa Tamarom.

Knjiga je predstavljena u kraćim slikama, sa poetskim i filozofskim doskočicama.

,,Voleo bih da uradim dramatizaciju ove knjige i da se po njoj napravi dečija predstava. Mislim da je knjiga na dobrom putu ka tome”, kaže Milošević.

Knjiga će biti predstavljena na predstojećem sajmu u Minhenu, Frankfurtu i Bolonji u katalogu za najbolje knjige u ovoj godini za decu i mlade. Knjiga je takođe bila u užem izboru za nagradu ,,Duško Radović”.

Milošević je dobitnik više međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja u stvaralaštvu za decu, ali i odrasle.

(Kraj) DC/AS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare