Miloš Grozdanović dobitnik Nagrade “Slaviša Nikolin Živković” za 2019. godinu

NIŠ

Žiri književne nagrade Slaviša Nikolin Živković, koju pod pokroviteljstvom Grada Niša dodeljuje Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, odlučio je da ovogodišnju nagradu dodeli Milošu Grozdanoviću za rukopis romana “Herceg Polanski – Usmeni ispit iz kreativnog pisanja”

Miloš Grozdanović nagrađen je za originalni pripovedački postupak i vešto ispričanu priču o događajima koji su “bili inicijalna kapisla za mnoga dešavanja, koja su odredila sudbinu 20. veka”. Iz različitih vizura, posredstvom zapisa, pisama, ispovesti i svedočenja mnogih ličnosti koje su na bilo koji način bile u vezi sa glavnim akterima atentata na austrougarskog prestolonaslednika, autor na svoj način razrađuje klasičnu tezu o počiniocu ubistva čistih pobuda i žrtvi koja je izazivala zlo. Herceg Polanski – Usmeni ispit iz kreativnog pisanja predstavlja uspešan književni eksperiment, u okviru koga se u postmodernističkom ključu vešto spajaju različite žanrovske forme i književne vrste. Saopštio je žiri koji čine Ivan Cvetanović, Velimir Ilić i Goran Živković Gorki.

Nagrađeni autor, Miloš Grozdanović, rođen je u Nišu 1984. godine. Do sada je objavio romane Yugo (2009), Uzrok smrti ne pominjati, ni u crkvenim knjigama, ni u molitvama (2011) i Mali roman o Konstantinu Velikom (2013). U saradnji sa dramskim piscem Nebojšom Romčevićem 2014. godine uredio je zbirku priča Grubb stories 2, a njegove priče prevedene su na bugarski jezik.

Osim skretanja pažnje na autora i njegovo delo, koje je stručni žiri ocenio kao umetnički najvrednije, ova književna nagrada nastoji da sačuva uspomenu na kultnog niškog pisca čije ime nosi i njegovu zaostavštinu, koja predstavlja izuzetan doprinos srpskoj književnosti.

Slaviša Nikolin Živković, zvani Šaka, bio je roker po vokaciji, pesnik po opredeljenju, vagabund i klošar, svetski putnik bez overenog pasoša, ranoranilac-ribolovac, zen-učitelj, radnik u trećoj smeni, savremenik Harolda Fostera, prijatelj Rajnera Fasbindera, De Sadov lični kritičar, čovek koji je uživo gledao Ben Belu i Josipa Broza u blindiranoj limuzini, džin u zaturenom cirkusu, sparing partner Majka Tajsona, majstor za poluprovodnike, bitnik, veliki stvaralac i vizionar.

Objavio je pesme Tor za šugavu ovcu (Gradina, 1979. i Niški kulturni centar, 2004), priče Grimase (Vidici, 1988. i Niški kulturni centar, 2003), a posthumno su objavljeni njegov roman Palikuća (Gradina, 1991. i Niški kulturni centar, 2004), eseji Čudni šumar (Studentski kulturni centar, 1991. i Niški kulturni centar, 2004), te priče iz zaostavštine Štenad (Niški kulturni centar, 2006).

Podsećamo, književnu Nagradu Slaviša Nikolin Živković dodeljuje Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša od 2017. godine pod pokroviteljstvom Grada Niša i sastoji se od povelje i objavljene knjige dobitnika. Dosadašnji laureati nagrade su Zoran Pešić Sigma i Stana Dinić Skočajić.

Na ovogodišnji Konkurs prispelo je 65 poetskih rukopisa, po 15 dramskih tekstova i zbirki priča ili eseja, kao i 20 romana, a u užem izboru, pored nagrađenog Miloša Grozdanovića, našli su se rukopisi Marka Poropatića iz Beograda, Čedomira Vrlješe iz Novog Sada i rukopis Jadranke Milenković iz Niša.

Dodela nagrade za 2019. godinu biće priređena na svečanosti u Nišu do kraja ove godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare