Milenković: Ulica se pokazala kao najefikasnija institucija u poslednje vreme

VRANJE

Studentkinja Fakulteta političkih nauka Emilija Milenković iz Vranja istakla je u ,,Utisku nedelje” da je njen i stav neformalne grupe mladih „Borba“ da decembarski izbori nisu bili legitimni i da ukoliko Srpska napredna stranka formira beogradsku vlast ona neće biti legitimna, prenosi portal Nova.

Istakla je da je zahtev ove grupe da izbori budu poništeni i da se sprovede međunarodna istraga kako bi se utvrdile sve nepravilnosti i to „koliko se kralo“.

Milenković je rekla da ne može da se govori o novim izborima, ako ne postoje osnovni demokratski preduslovi da se oni održe.

„Mi to ne možemo da nazovemo izborima, već simulacijom izbora“, izjavila je Milenković u „Utisku nedelje“.

Navela je da zbog aktuelne vlasti „Srbija tone u autoritarizam“ i da neformalna grupa „Borba“ želi da se bori za demokratsku vlast.

Govoreći o Rezoluciji Evropskog parlamenta, Milenković je ocenila da je to „velika pobeda“.

„Predsednik bi vređao i da nema priliku, a ako je suditi po njihovim reakcijama očigledno je da smo uradili odličan posao u Briselu“, kazala je Milenković o reakciji aktuelne vlasti na rezoluciju EP-a.

Ona je poručila da pored institucionalne borbe, treba da se radi i vaninstitucionalna.

„Ulica se pokazala kao najefikasnija institucija u poslednje vreme“, zaključila je Milenković.

Govoreći o konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda koja se održava danas, predstavnici „Srbije protiv nasilja“ (SPN), Dobrica Veselinović i Miloš Pavlović koji su takođe bili gosti u ,,Utisku nedelje” poručili su da će „biti prisutni, ali neće učestvovati u radu“, kao i da će „učiniti sve, u okviru zakonskih mogućnosti, da onemoguće konstituisanje parlamenta“.

Veselinović iz Zeleno-levog fronta (ZLF) i nosilac liste SPN na beogradskim izborima istakao je u „Utisku nedelje“ na TV Nova, da su se „dogovorili da sačuvaju plan i da ne kažu javno kako će sprečiti konstituisanje Skupštine grada Beograda“.

Pavlović, potpredsednik Srpskog narodnog pokreta (SNP), rekao je takođe da će „oni učiniti sve u okviru zakonskih mogućnosti, da onemoguće konstituisanje parlamenta“ koji počiva na, kako je naveo, „izbornoj krađi i prekrajanju izborne volje građana“.

„Na izborima 2022. godine SNS i socijalisti osvojili su 56 mandata, a sve stranke opozicije 54. Nepunih godinu i po dana, uz svu izbornu krađu, imamo da su SPN, NADA i ‘Mi – glas iz naroda’ osvojili 56 mandata. Dakle, opozicija je pobedila u Beogradu i glavni grad je pokazao da ne želi Vučića i SNS. Sve van toga je jedno pravno nasilje i izborna krađa“, rekao je Pavlović u „Utisku nedelje“ i dodao da „zbog toga Aleksandar Vučić i SNS ne mogu da dobiju legitimitet“.

Podsetimo se, predstavnice neformalnog pokreta ,,Borba” i studentkinje iz Vranja, studentkinja Fakulteta političkih nauka Emilija Milenković i studentkinja Arhitektonskog fakulteta Staša Cvetković bile su u poseti Briselu gde su se susrele sa članovima Evropskog Parlamenta. Milenković je u ime ,,Borbe” iznela glavne zahteve u Briselu predstavnicima EU da se ne prizna legitimitet izbora na svim nivoima održanih u Srbiji u decembru i da se što pre krene s međunarodnom istragom zbog izbornih neregularnosti.

Evropski parlament usvojio je Rezoluciju kojom poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji. (kraj) DC/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare