Vranjanke u Briselu sa poslanicima o izbornoj krađi i hapšenju studenata u Beogradu

VRANJE


Pedstavnice neformalnog pokreta ,,Borba” studentkinja Fakulteta političkih nauka Emilija Milenković, zajedno sa studentkinjom Arhitektonskog fakulteta Stašom Cvetković bila je u poseti Briselu gde su se susrele sa članovima Evropskog Parlamenta, medju kojima je i Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i sa članovima Direktorata za proširenje, omladinskih partija. Milenković je u ime ,,Borbe” iznela glavne zahteve u Briselu predstavnicima EU da se ne prizna legitimitet izbora na svim nivoima održanih u Srbiji u decembru i da se što pre krene s međunarodnom istragom zbog izbornih neregularnosti.

Kao predstavnice neformalnog pokereta ,,Borba” dobile su poziv za Brisel i zvaničnu posetu Evropskom parlamentu, nakon što je ova neformalna grupa Delegaciji Evropske unije u Srbiji predala pismo u kome su naveli neregularnosti na izborima u Srbiji 17. decembra.

„U vezi tretmana studenata i zloupotrebu biometrijskih podataka, hapšenja studenata i policijske brutalnosti iznele smo zahtev da se isprati način na koji policija postupa prema studentima i aktivistima na ulici”, izjavila je Milenković.

Predložile su takođe i praćenje sudske procedure za uhapšene studente kako bi se osiguralo fer i pošteno suđenje na osnovu dokaza.

Milenković i Cvetković su zatražile od evroparlamentaraca da u svojim državama članicama zahtevaju da se njihovi parlamenti i vlade oglase u vezi izborne krađe u Srbiji.

Pored sureta sa Bilčikom, sastale su se i sa članom spoljnopolitičkog odbora Klemenom Grošeljom i vođom delegacije Socijaldemokratske partije Austrije u Evropskom parlamentu Andreasom Šiderom.

,,Ako Srbija želi u EU, mora uspostaviti demokratske procese i institucije”, rekli su Evropski zvaničnici.

U vezi daljih koraka predstavnice pokreta ,,Borbe” najavile su da će nastaviti da protestuju i zahtevati da se ponište decembarski izbori na svim nivoima, kao i da se krene sa međunarodnom istragom. (kraj) DC/LJS

eae85f7a-1d67-4798-90bf-0dea03db09eb.jpg
25171674-1ef3-49a8-afcb-cd5145c3ad93.jpg

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare