Milenković: Prioritet da se sačuvaju radna mesta

VRANJE

Grad Vranje pripremio je paket mera u cilju smanjenja i ublažavanja ekonomskih posledica, izazvanih pandemijom koronavirusa.

Mere podrazumevaju smanjenje taksi i naknada, kao i mogućnost odlaganja plaćanja poreza i računa za komunalne usluge javnih preduzeća u drugom kvartalu 2020. Godine, čulo se na konferenciji za novinare koja je održana u Vranju.

„U ovom periodu treba da učinimo sve što možemo da se sačuvaju radna mesta u privredi i to treba da bude najvažniji prioritet naše lokalne samouprave. S tim u vezi, rukovodstvo Grada Vranja, u saradnji sa lokalnim javnim preduzećima i privrednicima, usaglasilo je mere za povećanje likvidnosti privrednih subjekata koji su pretrpeli velike gubitke zbog nemogućnosti obavljanja svojih delatnosti. Mere podrazumevaju smanjenje taksi i naknada, kao i mogućnost odlaganja plaćanja poreza i računa za komunalne usluge javnih preduzeća u drugom kvartalu 2020. godine”, rekao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Slobodan Milenković.

On je naveo da je gradsko rukovodstvo u proteklih nekoliko nedelja imalo intenzivne razgovore sa privrednicima sa teritorije grada, u cilju sagledavanja posledica pandemije po privredu.

Milenković je izjavio da će za 15 odsto na godišnjem nivou biti umanjene takse i naknade, komunalna taksa za isticanje firme na poslovnom prostoru, naknada za korišćenje delova zemljišnog pojasa opštinskog puta, ulice i drugog zemljišta, naknada za korišćenje gradskih ulica i poligona za obuku vozača i naknada za korišćenje posebno obeleženog prostora za parking mesto na javnim saobraćajnim površinama na teritoriji grada Vranja za taksi vozila.

Naknada za zauzeće javne površine u komercijalne svrhe ( za tezge, letnje i zimske bašte, frižidere, aparate za kokice i druge montažne objekte) neće biti naplaćena za period važenja vanrednog stanja. To važi i za zakupce koji su unapred platili ukupan iznos naknade kojima će biti, na zahtev, izvršen povraćaj novca ili za ta sredstva mogu biti u pretplati.

Privrednim subjektima koji koriste gradske lokale u zakup biće umanjeni računi za mart, april i maj za 90 odsto zbog smanjenog prometa, a upućen je i poziv privatnim zakupodavcima da u ovom periodu umanje zakupnine svojih poslovnih prostorija.

“Pored ovih umanjenja, predvideli smo i olakšice za plaćanje akontacije poreza na imovinu za drugi kvartal koji dospeva 15. maja.. Ova akontacija može biti plaćena u najviše 24 mesečne rate sa pauzom u otplati najduže do godinu dana. Zahtev se podnosi Lokalnoj poreskoj administraciji najkasnije do 20. maja. Ova olakšica važi i za fizička lica ukoliko zbog finansijske situacije nisu u mogućnosti da izmire porez na vreme. Na kraju, gradska javna komunalna preduzeća su se saglasila da omoguće privrednim subjektima mogućnost odlaganja plaćanja računa za utrošenu vodu, odlaganje otpada i grejanje za april, maj i jun na rate, uz korišćenje pauze u otplati najduže do šest meseci. Zahtev za odlaganje se podnosi nadležnom javnom preduzeću”, rekao je gradonačelnik Milenković.

Kroz ove mere i one koje je predvidela Vlada Republike Srbije (kroz odlaganje plaćanja poreza na zarade i prihoda od samostalne delatnosti) grad će do kraja godine doprineti poboljšanju likvidnosti lokalne privrede u iznosu oko 200 miliona dinara, što predstavlja skoro 10 odsto tekućih prihoda budžeta. Ovaj gubitak na prihodnoj strani moraće da se rebalansom budžeta ukalkuliše i da se naprave prioriteti u komunalnom programu i ostalim aktivnostima.

Gradski većnik za budžet i finansije Bojan Kostić, naglasio je da su prihodi grada Vranja tokom aprila bili za 30 odsto manji u odnosu na isti period prošle godine. 

Kostić je izneo procenu da će na godišnjem nivou gubitak iznositi oko 300 miliona dinara.

Predsednik parlamenta privrednika Regionalne privredne komore (RPK) i generalni direktor “Simpa” Slađan Disić, istakao je da je tokom vanrednog stanja najveći deo privrednih subjekata bio prinuđen da svoje aktivnosti svede na minimum. 

Govoreći o ekonomskim posledicama prouzrokovanim korona virusom i štete koju trpi “Simpo“, Disić je rekao da je samo na domaćem tržištu, u martu i aprilu, izgubljen prihod preko 250 miliona dinara, a u izvozu tri puta više.

„Izgubljeni prihod će za ova tri meseca sigurno biti oko pet miliona evra. Mi ćemo nastojati da nastavimo sa proizvodnjom i opremanjem enterijera hotela u Makedoniji, Crnoj Gori, Irskoj i da održimo dobru reputaciju u poslovanju“, istakao je Disić.

On je naglasio da je tokom vanrednog stanja najveći broj privrednih subjekata bio prinuđen da zbog izostanka tražnje i ponude zaustavi svoj proces poslovanja, a poslovne aktivnosti svede na minimum.

„Simpo je to učinio 27. marta, u momentu kada je struka najavila eksponencijalni rast broja zaraženih u Srbiji kako bismo sačuvali zaposlene“, rekao je Disić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare