Milenković-Kerković: Zadužiće nas i opljačkati do kostiju, a naše kosti biće im kolateral za obezbeđenje dugova

NIŠ

Narodna poslanica Dveri u Skupštini Srbije prof. dr Tamara Milenković Kerković ocenila je juče da od 11 sporazuma o zaduživanju Srbije u vrednosi 1,26 milijardi evra, koji su na dnevnom redu parlamenta, korist neće imati ni privreda ni građani.​
​ ​ „Predlozi zakona i sprazumi o zaduženjima, uglavnim za infrastrukturne projekte, o kojim se raspravlja u Skupštini su velika letnja prevara građana, a omogućiće da bogati budu još bogatiji“, kazala je ona na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.
Po rečima poslanice Dveri, predloženi su sporazumi o zaduženjima sa 20 finansijera, od kojih su samo dva domaća, a pada u oči da među njima nema ni jednog iz Kine.
„Do sada su za izgradnju infrastrukturnih objekata u Srbiji najvećim delom krediti stizali iz Kine. Da li je istina da je Kina odbila da reprogramira dug Srbije po osnovu tih kredita koji su dostigli 4,5 milijardi evra“, zapitala je Milenković Kerković.
Ona je istakla da je ministar finansija Siniša Mali obrazlažući predložene sporazume o novim kreditima govorio o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji omogućava uzimanje pozajmica, ali da nije govorio o tome koliko su osiromašili građani.
„Novi krediti uvećavaju dug po glavi svakog stanovnika Srbije za 250 evra, na 5.500 evra. Za 11 godina ove vlasti dug po glavi stanovnika je povećan za 3.500 evra“, kazala je Milenković Kerković.​
Dodala je da u regionu samo BiH i Severna Makedonija imaju manji od Srbije BDP po glavi stanovnika, koji je sada 7.350 evra. „Rast potrošačke korpe u Srbije je duplo veći nego u zemljama u okruženju, što znači da naši građani žive duplo lošije i nemaju para ni da prežive, tako da neće moći ni da se voze novim putevima koji se grade iz kredita“, rekla je Milenković Kerković.

KAKO TO RADE U NIŠU
Kerković je kao ilustraciju za spornu pogubnu odluku iz Izmena Zakona o planiranju i gradnji o ukidanju naknade za konverziju zemljišta u privatnu svojinu, navela primer Niša i​ kompanije “Tesla park” u vlasništvu kompanije Karić. Ova je firma jeftino stekla šumu i zelenu površinu na brdu iznad Stare ciglane jer je to zemljište bilo predviđeno za sport i rekreaciju i park. Promenom Generalnog urbanističkog plana 2020.god​ ​ niška vlast i gradonačelnica su uticali da se​ promeni namena ovog zemljišta, oteli ga od Nišlija, i nizom zloupotreba ga pretvorili u građevinsko zemljište, čija je vrednost sada bar 50 veća, a Karić već prodaje nepostojeće stanove u tzv. naselju “Betoven​ park” . Tako su gradonačelnica​ i Veće Kariću omogućili, ne samo da zida na brdu, što je javna opasnost zbog poplava, uništenja šume i izvesne erozije glinenog zemljišta Stare Ciglane, već će Karića i “Tesla park” sada osloboditi i od plaćanja miliona evra​ naknade za konverziju prava korišćenja u pravo svojine.
To je metodologija pljačke građanja, oteto im je zemljište za javnu namenu, a ukidanjem naknade za konverziju se kradu i njihove pare iz budžeta. Zbog toga niška deca​ nemaju besplatne udžbenike, zato je porodilište u jadnom stanju, zato penzioneri nemaju banje i zbog toga siromašne porodice nemaju da plate ni struju, pa 7500 porodica u Nišu živi bez struje. Pare Nišlija pokloniće prebogatom​ Kariću, koji se za taj milionski poklon​ gradonačelnici i vrhu niške vlasti​ adekvatno odužio.
Nakon promene ove kriminalne vlasti ovo će zemljište biti konfiskovano i vraćeno Nišlijama”, rekla je Milenković Kerković na sednici Skupštine Republike Srbije. (kraj) SD/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare