Milenković-Kerković: Vlada da ograniči trgovačke marže a Narodna banka Srbije kamatne stope – na tržištima u Srbiji zdrave konkurencije nema

NIŠ

Dok ogromna većina osiromašenih građana Srbije, jedva sastavlja kraj sa krajem u uslovima jedne od najvećih inflacija u Evropi, i uz najveće trgovačke marže i kamatne stope u Evropi, srpski kreatori monetarne i trgovinske politike, ministar unitrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković takmiče se u bavljenju onim za šta nisu nadležni, piše poslanica Dveri u Skupštini Srbije prof. dr Tamara Milenković Kerković.
“S jedne strane, Guverner NBS u svom „obraćanju naciji“ savetuje trgovcima da smanje marže a građanima da kupuju tamo gde je jeftinije, umesto da obuzda ogromne kamatne stope na gotovinske (zelenaške) kredite koje plaćaju građani bankama da bi preživeli, a koje u junu mesecu u proseku iznose 29,19% (https://nbs.rs/sr_RS/drugi-nivo-navigacije/statistika/ks-banke/index.html. U moru, građanima nevažnih pokazatelja , koji treba da pokažu kako nam sjajno ide, samo to još ne osećamo, guvernerka Tabaković ne pominje da je svaki građanin Srbije u proseku zadužen sa 2000 evra duga bankama, ne objašnjava zbog čega je pored ukupnog javnog duga države od 35,5 milijardi evra, dug građana i privrede bankama iznosi još 28,5 milijardi evra. Umesto da guvernerka i NBS štite građane koji bankama već duguju astronomskih 12,5 milijardi evra i da štite domaću privredu od zelenaških kamata i kreditnih uslova banaka u Srbiji, oni omogućavaju enormno bogaćenje banaka, koje su samo od naknada i provizija u prošloj godini povećale neto prihod za 62% , a samo od troškova odobravanja kredita banke su zaradile 441,5 milion evra, naplaćenih od građana Srbije koji se bore sa najvišom rastom cena u Evropi.
Sa druge strane, ministar Momirović gladnim građanima objašnjava da je inflacija u Srbiji pobeđena, umesto da odgovori zbog čega u Srbiji ne postoji zaštita potrošača, zbog čega država i Komisija za zaštitu konkurencije tolerišu zloupotrebe prava konkurencije od strane oligopola i trgovinskih lanaca, čiji su neto prihodi porasli i do 150% i kako je moguće da trgovinske marže u Srbiji idu i do 30% dok u evropskim zemljama nezavisna tela pozivaju na uzbunu kada trgovačke marže dostignu 8%, dok vlade zemalja u okruženju ograničavaju marže na najviše 10%. Verovatno zato što kao njegov šef Vučić nema „čarobnu tablu, ministar Momirović ne pominje da je i indeks potrošačkih cena (CPI) u Srbiji od 2012.god. porastao za 72,6% (https://tradingeconomics.com/serbia/consumer-price-index-cpi) . I podaci iz jula 2023. god. (http://www.cekos.rs/indeksi-potro%C5%A1a%C4%8Dkih-cena-u-2023-godini) pokazuju da je potrošačka korpa u Srbiji porasla od 2012. do sada, što je više nego duplo u odnosu na Hrvatsku, više od tri puta u odnosu na BiH, i duplo u odnosu na Crnu Goru i Secernu Makedoniju. Po prvi put turisti u Grčkoj plaćaju jefitniju hranu nego u Srbiji, roba izvezena iz Srbije jeftinija je u inostranstvu nego kod nas. Da pojasnimo ministru Momiroviću, ako je cena sendviča za SNS aktivistu 2012.god. bila 100 din. sada sendvič za SNS trola košta 172,6 dinara.
Toliko o boljem životu građana Srbije. U Srbiji zdrava konkurencija ne postoji, ni na tržištu roba ni na tržištu kapitala, nju ne štite ni Komisija za zaštitu konkurencije ni udruženja potrošača, ni NBS a ni država. Cenu zloupotrebe dominantnog položaja plaćaju građani siromaštvom, ogromnim cenama i zelenaškim kamatnim stopama na pozajmljeni novac.
U ime Poslaničke grupe Srpski pokret Dveri-Patriotski blok tražimo od Vlade ograničenje trgovačkih marži na najviše 15% i 10% za osnovne životne namirnice, uz istovremenu zaštitu poljoprivrednika i domaćih proizvođača kroz program subvencija, da se „kola“ zbog obuzdavanja visine cena ne bi, po ko zna koji put lomila na njima. Od guvernerke i NBS tražimo zaštitu klijenata finansijskih usluga-bankarskih klijenata , rigoroznu kontrolu naplate troškova i naknada, naplatu ekstra -profita bankarskom sektoru i ograničenje kamatnih stopa na gotovinske kredite.
Uz zahteve da se svim porodicama đaka u Srbiji isplati po 20.000 din za svakog đaka i da udžbenici, užina i prevoz za đake u čitavoj Srbiji budu besplatni , zahtevi za ogranišenjem trgačkih marži na 10% i 15% i ograničenje kamatnih stopa su hitne mere koje grašanima Srbije treba da pomognu da prežive katastrofalnu ekonomsku i monetarnu SNS vlasti do njenog pada”, navodi Tamara Milenković Kerković. (kraj) SM/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare