Mihajlović u Nišu najavila početak projekta za podizanje energetske efikasnosti

NIŠ

Danas  iz Niša krećemo u realizaciju jednog od najvećih  projekata u našoj zemlji a to je  podizanje energetske efikasnosti i  korišćenje obnovljenih  izvora energije, kazala je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlovic koja se u Nišu srela sa načelnicima 29 okruga u Srbiji. Domaćin je bila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

  „Niš je čvorište u infrastrukturi. Nema razvoja, nema  budućnosti ukoliko jedna zemlja nema razvijenu infrastrukturu, puteve, železničku, avio ali  i energetsku infrastrukturu“, kazala je Mihajlović.

Ona je naglasila da je sastanak sa načelnicima okruga veoma važen

„ Danas smo se dogovorili da ispratimo  projekat koji smo već započeli a to je projekat energetske  efikasnosti na teritoriji Srbije.Javni  poziv koje je Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo a tiče se  upravo aplikacija jedinica lokalne samouprave, gradova i opština, je završen.To znači da će  opštine i gradovi u narednom periodu, ja očekujem veoma brzo do sredine juna, rsapisati javne pozive za one privredne subjekte koji će se  uopšte baviti zamenom stolarije i izolacijom zgrada, a  nakon toga će raspisati još jedan javni poziv za građane koji žele  da učestvuju u ovakvom projektu“, kazala je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

             Objasnila je da će polovinu troškova zamene stolarije platiti građani, a po 25 odsto biće subvencionisano od strane lokalne samouprave i  MinistarstvA rudarstva i energetike.

          „Naše procene i naše projekcije kažu da mi možemo očekivati prve ugovore sa građanima negde krajem  jula i početkom avgusta, kao što naše procene kažu da do  kraja godine mi svi moramo videti određene rezultete. Moramo da vidimo da li je stolarija zamenjena, da li su kuće ili zgrade izolovane i da  li smo spremni da idemo u sledeći korak a to je mnogo masovnije učešće u ovom procesu  podizanje energetske efikasnosti“, kazala je Mihajlović.

           Ona je najavila da će naredne godine za tu namenu biti izdvojeno sigurno 100 do 150 miliona evra iz državnog budžeta.

            Na sastanku je bilo reči i o korišćenju solarnih panela bilo da je to na kućama, stambenim  zgradama ili privrednim objektima.

           „ Pojednostavili smo potpuno Zakon, napravili smo da  bukvalno u 4 koraka neko može da se odluči da postavi  solarne panele. To znači mnogo, to nije samo pitanje nižeg računa za električnu i toplotnu energiju. To je korišćenje zelene energije, to je čuvanje naše životne sredine i moramo da budemo svesni da sve što radimo i odluke koje donosimo znači korak do Zelene Srbije. Vizija je da 2050.godine Srbija  ima  minimum 50 procenata proizvedene toplotne energije iz  obnovljenih izvora energije“, istakla je Mihajlović.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare