Mihajlović u Nišu kao ministarka

NIŠ

Pitanje energetske efikasnosti je strateški nacionalni cilj kojim bi se sprečilo rasipanje energije, umanjili računi domaćinstava za utrošenu eneregiju i uticalo na zaštitu životne sredine. U Nišu je do sada više od 400 domaćinstava ostvarilo prava na subvencije za zamenu stolarije ili postavljanje izolacije, a u okviru novog poziva obezbedjeno je jos 40 miliona dinara za ove namene, istakla je dosadašnja ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajloivic, prilikom posete Nišu.

Mihajlović je sa  gradonačelnicom Niša Draganom  Sotirovski posetila  dva domaćinstva koja su ostvarila pravo na sufinansiranje energetske sanacije porodičnih kuća.

                     Prošle godine je u pilot projektu Ministarstva za rudarstvo i energetiku koji je bio usmeren na subvencionisanje povećanja energetske efikasnosti pojedinačnih domaćinstava kroz zamenu stolarije i ugradnju izolacije učestvovalo 67 lokalnih samouprava. Kada radovi na svih 5500 domaćinstava kojima su odobrena sredstva budu završeni, Srbija će smanjiti emisju CO2 za 20.000 tona godišnje, istakla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

                   “ Novi javni poziv koji smo raspisali ka gradovima i opštinama i potpisali naše ugovore sa 151 opštinom govori  o tome da su ljudi postali potpuno svesni šta uopšte znači podizanje energetske efikasnosti i da je država zajedno sa gradovima i opštinama spremna  i da je odlučila da ove i narednih godina izdvoji nova i subvencioniše i pomaže pre svega domaćnstima da mogu da zamene prozore i vrata, da mogu da izoluju svoju kuću, da zamene kotlove ili stave solarne panele.Sve to urađeno uu najmanju  moguću procedure i administraciju kako bismo svima pomogli jer je interes mnogo veći od svih mogućih administracija koje su se ranije  javljale. Novim pozivom očekujemo da gradovi i opštine u narednom period raspišu  javne pozive ka preduzećima, nakon toga i javne  pozive ka domaćinstvima.Vrednost  ovog projekta je četiri milijarde dinara, dve milijarde su subvencije koje će davati gradovi i opštine i očekujemo preko 20 hiljada domaćinstava da u tom projektu  učestvuje”, kazala je dr Zorana Mihajlović.

                Ministarka Mihajlović je istakla da domaćinstvo koje je jednom učestvovalo na javnom pozivu može to ponovo da učini.

               “ Neko će se u jednom javnom pozivu javiti za stolariju, neko za izolaciju, neko će u trećem da stavi solarne panele. Jednostano sve je dozvoljeno jer je  interes države da uložimo koliko god možemo u energetsku efikasnost i tako smanjimo  i racionalizujemo potrošnju naše toplotne i elektriučne energije. To će se odraziti i na račune domaćinstava koji će biti manji”, kazala je Mihajlović.

               Grad Niš i ove, kao i prosle godine učestvuje u javnom pozivu.

              “Svi projekti koje Ministarstvo rudarstva i energetike sprovodi a Grad Niš prati su nama kao lokalnoj samoupravi jako važni jer na taj način pomažemo građanima. Na taj način kao Grad ostavrujemo cilj koji je država postavila, a sugrađani su zadovoljni. Prošle godine smo aplicirali ka Ministarstvu kada je energetska efikasnost u pitanju  sa 9 miliona dinara, Ministarstvo nam je pomoglo sa 10 miliona i ukupno smo sa 19 miliona imali projekat za  koji se javilo 420 porodica injih 178 je potpisalo ugovore. Ovaj projekat je važan jer će svim ovim ljudima računi za energiju biti manji i za 30 posto,a ne treba zaboraviti ni zelenu agendu za koju se država zalaže a mi kao lokalna samouprava pratimo i nadam se da smo svi zajaedno na dobrom putu”, kazala je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

                 Ministarstvo će nastaviti sa ovim projektom i u narednom periodu, a biće i olaksica za ranjive grupe stanovništva.

                 “Ne želimo da ostavimo ni jedan grad i ni jednu opštinu u Srbiji da ne učestvuje u ovom projektu. To  znači da će biti posebnih pogodnosti za one gradove  i opštine koje se nalaze na četrvtom stepenu razvoja, dakle koje su nerazvijene. Ministarstvo će u tim opštinama učestvovati sa 70 posto sredstava , a od maja će biti i pogodnosti za penzionere da plaćaju  u ratama svoj deo kao i za građane koji su socijalno ugroženi. Nije cilj da samo  jedna kategorija stanovništva u ovome učestvuje nego je cilj  da svi zajedno na teritoriji Srbije učestvujemo i povećamo energetsku efikasnost a smanjimo potrošnju energije”, kazala je Mihajlović.

              Ove Godine Grad Niš je izdvojio 20 miliona dinara za projekat energetske efikasnosti, Ministarstvo je obezbedilo jos toliko, a očekuje se da računi za utrošenu energiju domaćinstava koji učestvuju budu smanjeni i do 30 posto.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare