Mihajlo Pantić dobitnik nagrade „Borisav Stanković“

VRANJE

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Borisav Stanković“ koju tradicionalno dodeljuje istoimena Književna zajednica iz Vranja je književnik i profesor Univerziteta u Beogradu Mihajlo Pantić

Urednik zajednice Miroslav Cera Mihailović je saopštio da  književnu nagradu Pantić dobija za celokupni književni opus, kao pisac, teoretičar i istraživač u oblasti književnosti.

O tome je odlučio žiri u sastavu dr Milo Lompar (predsednik), dr Slađana Jaćimović i književnik Aleksandar Laković.

U obrazloženju je navedeno da su Pantićeve priče u „pripovedačkom smislu modernistički zasnovane sa nagomilavanjem sugestija do poente koja naglo dolazi na kraju priče, ali sa jakim postmodernim elementima poput metatekstualnih pokazatelja koji preinačavaju momente i figure poznate iz istorije književnosti“. Sve te odlike Pantićevog književnog stila ispoljene su i u najnovijoj knjizi „Priče o piscima“, naveo je žiri.

Nagrada se dodeljuje u okviru tradicionalne kulturne manifestacije „Borina nedelja“ koja se, više od 55. godina, održava u čast velikog pisca i poznatog Vranjanca Borisava Stankovića. Počinje sutra i trajaće do 29 marta.

Reč je o najznačajnijoj književnoj manifestciji u zemlji koju je  aktuelna vlast pokušala da ugasi i organizuje svoju koju su nazvali “Borini književni dani“. Ta manifestacija je počela 21. i trajaće do 23. marta. Ali to je bleda slika svega onoga što traje više od pet decenija.

Bora nije zaslužio da se kroz političku netpeljivost i inaćenje čuva njegovo ime i delo.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare