Migrantkinje posetile Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite i podelile poklone

VRANJE

Migrantkinje koje su skoro dve godine smeštene u Prihvatnom centru u Vranju podelile su, u sredu, praznične poklone korisnicima Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite u tom gradu.

Žene iz Irana i Avganistana, njih 20 pripremile su i podelile 49 prazničnih paketića koje su specijalno uradile za korisnike Centra za razvoj u kome su smeštena odrasla i stara lica, kao  za korisnike Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju.

Njih deset je izrazilo želju da prisustvuje podeli prazničnih paketića. U paketima se nalaze rukotvorine koje su izradile migrantkinje tokom dva meseca u sklopu kreativno-umetničkih radionica u Prihvatnom centru u Vranju. Reč je o  toplim šalovima i kapama. 

Kreativno-umetničke radionice vodila je akademski slikar Ljiljana Strize Trajković.

“Bilo je divno raditi sa njima. Radila sam mnogo radionica ali ovo je divno iskustvo, divne devojke koje su bile motivisane i kreativne. Objedinjene su dve radionice. Izrađene su čestitke, kape i šalovi kao ručni rad. Pokloni su rađeni namenski”, kaže Strize Trajković.

Ovo je volonterska akcija u kojoj su migrantkinje iz Irana i Avganistana na ovaj način želele da iskažu svoju zahvalnost i doprinos lokalnoj zajednici u kojoj privremeno borave.

Sestre Sonja i Marija Hajdari iz Avganistana korisnicima Centra poželele su sve najbolje. Čestitale su im Novu godinu i Božić.

“Kada vidite poklone koje smo pravili vi ćete se za nekih pet nekoliko godina sećati nas.  Želimo da nas pamtite po dobru”, kazala je Sonja zahvalivši se na ukazanoj prilici za druženje.  

U veoma  emotivnom obraćanju Marija je rekla  da  bi volela da na njih korisnici Centra gledaju kao svoju decu, baš kao što one u njima vide svoje roditelje.

“Pokloni nisu veliki, ali bi želela da izmame vaše osmehe. Poštujemo vas i cenimo kao naše roditelje. Želela bih da se zahvalim, kako svojim roditeljima, tako i vama, zato što  su roditelji ti koji izvedu decu  na pravi put”, rekla je Marija ne skrivajući suze.

“Razlikujemo se samo po godinama, zanimanjima kojima se bavimo, jeziku kojim govorimo, ali to danas zaista nije bitno. Sve te razlike su nebitne u ovom trenutku kada nas spaja nešto što je mnogo vrednije od tih spoljašnjih razlika i mnogo važnije, a to je u stvari briga o čoveku, koju svi delimo i ta duboka suštinska potreba da pomažemo jedni drugima. Suština našeg dolaska nije da vam podelimo paketiće čija je vrednost zaista više nego simbolična. Cilj je bio da dođemo ovde da se bolje upoznamo, družimo, razmenimo iskustva koja su različita i da jedni drugima ulepšamo ove praznike”, rekla je  Milica Anđelković Jovanović, koordinator Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Akcija je sprovedena u sklopu aktivnosti socijalne kohezije koju sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) pod okriljem Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare