MFRR i SafeJournalist: Albanija – Organizacije za slobodu medija i novinarska udruženja pozivaju na brzo sprovođenje pravde nakon smrtonosnog napada na Top Channel

BEOGRAD-PRIŠTINA-PODGORICA-SKOPLJE-SARAJEVO-ZAGREB-TIRANA-BRISEL

Danas, 27. marta 2023, nepoznati napadači ubili su čuvara Pala Kolu (60) u prostorijama vodeće nacionalne TV stanice Top Channel, gde je bio smešten u kućici ispred zgrade. Ovaj strašni napad dogodio se oko jedan sat ujutru. Državna policija je uspostavila namenski istražni tim i blisko sarađuje sa Tužilaštvom na aktivnom gonjenju počinilaca. Nekoliko kilometara dalje od mesta zločina pronađen je automobil za koji se sumnja da je korišćen u zločinu, zajedno sa dve puške marke Kalašnjikov.

U nastavku potpisani partneri Media Freedom Rapid Response-a i Mreže Safe Journalists ožalošćeni su saznanjem o ovom šokantnom napadu. Naše misli su sa porodicom, prijateljima i saradnicima Pala Kole. Pozivamo policiju i tužilaštvo da sprovedu brzu, efikasnu, nezavisnu i transparentnu istragu radi utvrđivanja motiva i okolnosti pucnjave. Pomno ćemo pratiti slučaj dok svi počinioci i nalogodavci ne budu privedeni pravdi.

Naše organizacije pozdravljaju to što su profesionalna udruženja novinara, predsednik Bajram Begaj, premijer Edi Rama i mnoge druge javne ličnosti iz celog političkog spektra takođe osudile napad i pozvale na odlučnu reakciju organa za sprovođenje zakona. Ubistvo Kola desilo se u atmosferi neprihvatljivog, učestalog nasilja nad medijskim profesionalacima u Albaniji. Samo nekoliko nedelja pre pucnjave, ekipi iz istraživačke TV emisije Top Channel-a Fiks Fare prećeno je pištoljem dok su snimali ilegalno vađenje rude na reci u blizini Tirane.

Nedavni slučajevi nasilja nad novinarima naglašavaju pretnje medijskim profesionalacima u svom radu. Kašnjenja u naporima da se utvrdi odgovornost počinitelja rezultiraju nekažnjivošću. Pozivamo i nadležne da preduzmu sve neophodne mere da bi se sprečili budući napadi. Nastavićemo da se zalažemo za bezbednost novinara i medijskih radnika, uključujući bolju primenu međunarodnih i regionalnih standarda razvijenih u okviru Saveta Evrope, Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Potpisnice: 

ARTICLE 19 Evropa

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)

Evropska federacija novinara (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

Međunarodni institut za štampu (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)

SafeJournalists mreža

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare