Meštani brojnih sela u opštini crveni krst nezadovoljni nove mreže škola

NIŠ

Vlada Republike Srbije krajem prošle godine donela uredbu o mreži predškolskih ustanova i mreži škola. Ovom uredbom tačno su precizirani kriterijumi za izradu nove mreže škola koja će biti završena do kraja marta.

Nova mreža škola izazvala je burne reakcije kod zaposlenih u školama ali i kod meštana mnogih sela.

Danas je u Gradskoj opštini Crveni krst tim povodom održan sastanak  kome su prisustvovali  profesor dr Miroslav Milutinović, predsednik ove opštine kao i Dragan Gejo, načelnik Školske uprave u Nišu.

Rukoviodstvo Gradske opštine Crveni Krst nije zadovoljno radnom verzijom nove mreže škola na njihovoj teritoriji, kao ni meštani .Za njih je posebno neprihvatljiva ideja da se škole iz pojedinih sela pripoje drugim školama.

„Primera radi, traži se da se škola iz Trupala „1.maj“ pripoji školi u Medoševcu, da se škola iz Miljkovca pripoji školi u Donjoj Trnavi, da se OŠ „Vuk Karadžić“ pripoji OŠ „Ivo Andrić”. Nazadovoljstvo kod građana je veliko posebno što su neke škole sa velikom tradicijom. Na nama je da se sada dogovorimo i dođemo do najboljeg rešenja kako za škole i sistem obrazovanja, tako i za građane“, naglasio je profesor dr Miroslav Milutinović.

Dragan Gejo, načelnik Školske uprave u Nišu obraćajući se građanima naglasio da se sada radi na radnim verzijama racionalizacije mreže škola, da to nije konačno, da je sve podložno promenama i da će sve biti učinjeno da u tom procesu ne budu oštećeni, pre svega, učenici. On je dodao i da je nova mreža škola posledica pada nataliteta koji se beleži zadnjih godina”, i dodao da “Među kriterijumima na osnovu kojih škola može da zadrži status matične škole i ostane pravno lice je da ima 480 učenika,odnosno 16 odeljenja, ali i da na udaljenosti od dva kilometara nema druge škole”,kazao je Gejo.

On je dodao da predlog nove mreže škola radi posebna Radna grupa koju je formirao grad Niš.

„Trenutno se radi na predlozima i ništa nije konačno“, kaže Dragan Gejo. „Svaki predlog ide na Skupštinu grada Niša i o tome će se svoj sud dati i odbornici, a svoje stručno mišljenje daće i Školska uprava. Želimo da ovaj posao uradimo najkvalitetnije što možemo, a konačnu odluku doneće resorno ministarstvo”, kaže Gejo.

Načelnik Školske uprave u Nišu objasnio je i da deca neće putovati do drugih škola, da će ostati u svojim učionicama, te da roditelji ne moraju da brinu o tome.

„ Mi jednostavno nemamo novca da imamo škole od po 100 i 200 učenika. Škole moraju da imaju 480 učenika ili 16 odeljenja i to je osnovni kriterijum koji moramo da pratimo. Ako imamo tri male škole, one moraju da se spoje sa jednom velikom školom. Novac mora pametno da se ulaže. Poenta je da se smanje ulaganja i da se racionalizuje ceo sistem, a novac koji bi i dalje ulagali u škole iskoristili bi smo za podizanje kvaliteta nastave“, objašnjava Gejo.

Napomenuo je i da se broj učenika stalno smanjuje, pa je tako pre desetak i više godina Niš imao 5.000 đaka koji završavaju osnovnu školu, a sada je taj broj prepolovljen i iznosi 2.330 učenika.

„ To je skup sistem i za mnogo bogatije zemlje nego što je naša i Vlada Republike Srbije je zbog toga i preduzela ovaj korak racionalizacije mreže škola”, ističe Gejo.

„Mislim da je ovo uvertira za gašanje škola i prelazak učenika u druge škole što se nema nikako ne sviđa”, kaže meštanka sela Trupale Milena Nikolić.

 “Kažu da se sali adminsitracija u drugu školu. Nama to ne odgovara, jer pored svih obaveza koje imao, morali bi smo da idemo u Medoševac po potvrdu za dečiji dodatak, recimo. Trupale ima hiljadu stanovnika sa 200 dece godišnje i mora da zadrži svoju matičnu školu“, kaže ona.

I pored svih objašnjenja građani su ostali zabrinuti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare