Melanom je izlečiv ako se otkrije na vreme

NIŠ

Svake godine u Srbiji se registuje 700 novoobolelih od melanomskog raka kože. U oko 80 odsto slučajeva kod osoba starosti do 30 godina uzrok je prekomerno izlaganje UV zračenju iz solarijuma. Otkriven na vreme, melanom se leči jednostavnom hirurškom intervencijom i zato je važno jednom godišnje ići na preventivne preglede, poručuju lekari. Na važnost preventivnih pregleda ukazalo je i Udruženje pacijenata obolelih od melanoma a juče su ovi pregledi organizovani u 68 ordinacija u Srbiji uključujući i Univerzitetski klinički centar u Nišu. Preko 140 dermatologa obavilo je preko 1600 preventivnih dermoskopskih pregleda za rano otkrivanje raka kože. U niškom UKC je već u prepodnevnim satima dijagnotikovan jedan melanom kod mladje osobe. Inače preventivni pregledi organizovani su u okviru obeležavanja meseca borbe protiv melanoma.

                               „Pacijenti se dermatologu javljaju tek kada primete neke promene na koži, kada one počnu da svrbe kao što je danas  bio slučaj i sa jednim našim pacijentom. Lekaru se javljaju i kada primete promenu u boji mladeža, a potrebno je, kako bi se na vreme reagovalo, da pacijenti jednom godišnje dolaze na preventivne preglede, da razgovaraju sa dermatologom tokom pregleda kako bi on na osnovu anemneze, foto tipa kože, oštećenju, prethodnom izlaganju suncu , na osnovu broja mladeža i genetike, svrstao svakog pacijenta u odgovarajuću grupu faktora rizika“, kaže profesor dr Danica Tiodorović, dermatovenerolog.

                             Pre sedam godina akcijom pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Udruzenje dermatovenerologa Srbije je opremilo sve tercijalne zdravstvene ustanove digitalnim, a sve dermatoloske ambulante ručnim dermoskopima. Ove godine je akcija ponovljena i niški UKC je dobio jos jedan digitalni i 4 ručna dermoskopa.

                            „Univerzitetski klinički centar i Klinika za kožne i polne bolesti u prethodnih mesec dana je već dobio iz donacije  još jedan digitalni i jedan ručni dermoskop.Sada na Klinici imamo dva nova digitalna i pet ručna dermoskopa što nam puno olakšava ranu dijagnostiku kako melanomskoh tako i nemalenomskih karcinoma kože“, ističe profesor dr  Danica Tiodorović.

                       Srbija jedina zemlja u Evropi koja je prošle godine obavljala besplatne preventivne dermoskopske preglede, dodala je dr Tiodorović. Prema njenim rečima, zbog dokazane veze izmedju solarijuma i raka kože, Udruženje dermatovenerologa Srbije, zatražiće njihovu potpunu zabranu. Podsetimo, od 2019-te oni solarijumi su zabranjeni za mladje od 18 godina.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare