MEĐUNARODNI DAN PONOSA LGBT OSOBA – PODRŠKA AKCIJI „ZONA SLOBODNA OD MRŽNJE“

 

BEOGRAD

Kao i prethodne dve godine i ovogodišnji 27. jun – Međunarodni dan ponosa LGBT osoba će u Beogradu biti obeležen akcijom “Zona slobodna od mržnje” koju zajednički organizuje grupa nevladinih organizacija koju čine Žene u crnom (ŽUC), Gej strejt alijansa (GSA), Gej lezbejski info centar (GLIC), Asocijacija “Duga” Šabac, Centar za kvir studije (CKS), Udruženje “Hestija”, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) i Savez antifašista Srbije.

 

Ovu akciju su prethodnih godina putem pisane podrške i/ili prisustvom na događaju podržale mnogobrojne domaće i internacionalne organizacije, institucije i predstavnici diplomatskog kora, a podršci su se ove godine pridružili i Centar modernih veština, Centar za razvoj civilnih resursa iz Niša, NVO Sloboda prava, UDIK iz Sarajeva, kao i ambasada Kraljevine Belgije u Beogradu.

 

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport je u pismu upućenom organizatorima pred ovogodišnje obeležavanje Dana ponosa izrazio svoju ličnu podršku, kao i podršku Delegacije EU, i između ostalog rekao:

“Svuda na svetu obeležavamo ovaj dan i šaljemo jasnu poruku da svi građani imaju isto pravo na dostojanstvo i ravnopravnost.

U ovom kontekstu, Delegacija Evropske unije u Srbiji podržava “Zonu slobodnu od mržnje”, koja na miroljubiv način skreće pažnju javnosti na potrebu i obavezu da se podjednako poštuju ljudska prava svih, uključujući i ranjive grupe. Ova inicijativa ukazuje i na probleme LGBTI osoba, koji su jedna od najdiskriminisanijih grupa u brojnim zemljama i poziva da im se pruži podrška. To mora da bude cilj celokupnom društvu.

Svi smo odgovorni i svi moramo da učestvujemo u borbi za toleranciju, poštovanje ljudskih prava svih i jednake mogućnosti za sve, što takođe predstavljaju i osnov na kome se zasniva EU”.

 

Među prvima koji su podržali održavanje ovogodišnje “Zone slobodne od mržnje” bila je novoizabrana Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Poverenica je u svom saopštenju čestitala LGBT zajednici Dan ponosa i između ostalog rekla:

“Iako su u poslednjih godinu dana napravljeni određeni koraci kako bi se poboljšao položaj LGBT populacije – od donošenja strateških dokumenta, do održavanja Parade ponosa, istraživanja i dalje govore da su i izloženi diskriminaciji, da se socijalna distanca ne smanjuje, a da je nasilje roditelja, bliskih rođaka i partnera prema LGBT osobama u porastu.

Zbog toga je potrebno još mnogo toga uraditi kako bismo postali društvo u kome se u punoj meri poštuju ljudska prava, a Srbija sigurno okruženje za sve one koji su drugačije seksualne orijentacije. Da bismo to postigli, potreban je intenzivan i kontinuiran rad na suzbijanju predrasuda i stereotipa, i to pre svega kod dece i mladih. To je način da nove generacije naučimo toleranciji i nediskriminaciji i pokažemo da smo svi jednaki, ali posebni, i da nam upravo te različitosti pružaju mogućnost da se i kao pojedinci i pojedinke, i kao društvo, dalje napredujemo, obogaćujemo i razvijamo.

Poverenica je takođe pozvala građane i građanke da se pridruže “Zoni” kojoj će i ona prisustvovati zajedno sa svojim saradnicima.

 

“Zonu slobodnu od mržnje” podržala je i kancelarija Zaštitnika građana, a zamenica ombudsmana Gordana Stevanović je u pismu podrške rekla:

“Podržavamo ovu akciju posvećenu obeležavanju Međunarodnog dana ponosa LGBTI osoba, ističući važnost borbe protiv svih vidova stereotipa i važnost širenja tolerancije prema osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta i pripadnicima i pripadnicama drugih osetljivih grupa izloženih diskriminaciji, pretnjama i nasilju zbog svoje različitosti.

Ovom prilikom ukazujemo da je svaki oblik diskriminacije, pretnji i nasilja prema osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta apsolutno neprihvatljiv i da je obaveza organa javne vlasti da kontinuirano i posvećeno rade na podizanju svesti javnosti o važnosti tolerancije i poštovanja prema svim oblicima različitosti, ali i na sprečavanju i sankcionisanju zločina iz mržnje, izvršenih zbog nečije stvarne ili pretpostavljene seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.”

 

Svoje prisustvo na ovogodišnjoj “Zoni” najavili su i predsednik parlamentarnog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, zamenik Zaštitnika građana Miloš Janković, šef političkog odeljenja Delegacije EU Luka Bjankoni, kao i drugi predstavnici institucija, organizacija i diplomatskog kora.

 

Organizatori/ke “Zone slobodne od mržnje” čestitaju Međunarodni dan ponosa svim LGBT osobama, njihovim rođacima, prijateljima i svima onima koji podržavaju punu ravnopravnost građana i građanki i pozivaju ih da se pridruže obeležavanju 27. juna danas na beogradskom Trgu republike u 12 časova.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare