Međunarodni dan SOS telefona: Žene više veruju SOS telefonima, nego državnim institucijama

VRANJE

Međunarodni dan SOS telefona, 16. maj Odbor za ljudska prava Vranje obeležio je uličnom akcijom i lepljenjem plakata SOS telefona sa svim bitnim informacijama ispred svake institucije u Vranju. Aktivistikinje su u centru grada podelile informativne letke o SOS telefonu i podsetile na njegovu važnost u prevenciji nasilja prema ženama.

,,Žene se sve češće javljaju na SOS telefon zbog gubitka poverenja u rad državnih institucija. Na ovaj način ženama šaljemo poruku da nisu same, da postoje SOS telefoni kojima mogu da se obrate za pomoć i podršku”, rekli su iz ovog udruženja.

Specijalizovani SOS telefon Vranje neprekidno radi 22 godine i dostupan je svim ženama sa iskustvom rodno zasnovanog porodično-partnerskog nasilja u Pčinjskom okrugu ali i Srbije. SOS telefon Vranje primio je blizu 24.000 poziva, a u cilju zaštite, izlaska iz nasilja, efikasnijeg rada institucija, organizovano je blizu 50.000 SOS usluga.

Tokom 2023. godine SOS telefon Vranje registrovao je 242 poziva, a za pomoć i podršku obratilo se 65 žena.

SOS telefon Vranje član je Saveza ženskih nevladinih organizacija ‚‚Mreža Žene Protiv Nasilja”, koju čini 28 organizacija iz Srbije, od kojih 23 pružaju uslugu SOS telefona, u okviru rada civilnog sektora.

SOS telefoni za žene sa iskustvom rodnog zasnovanog nasilja u porodično-partnerskim odnosima su tu da obezbede podršku kao i informacije o načinima na koje žene mogu da zaštite sebe, članove svoje porodice, prijateljice.

Prvi SOS telefon u svetu pojavio se sredinom 1970. godine, dok je u Srbiji prva SOS linija krenula sa radom 1990. godine koju je pokrenula grupa žena iz civilnog sektora.

Odbor za ljudska prava je tri puta sproveo anketu sa građankama/nima Vranja ,,da li je neophodno postojanje SOS telefona za žene” i od 300 ispitanika svi odgovori su kako navode bili potvrdni.

Prijavi nasilje, nisi sama! Za pomoć i podršku pozovi SOS telefon Vranje 0800/001-017 Besplatan i anoniman poziv dostupan je radnim danima od 10:00 do 16:00h.(kraj) DC-LJS

SOS plakat u gradskoj upravi.jpg
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare