Medjunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležen u Leskovcu

LESKOVAC

Odlukom Ujedinjenih nacija, Medjunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se danas, 25. novembra.

U Leskovcu je danas,  deljenjem flajera o problemu nasilja nad ženama i razgovorom sa gradjanima, u centralnom gradskom parku, obeležen prvi dan kampanje „Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ a povodom Medjunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama  koji se obežežava 25. novembra.

 

U okviru današnje akcije, koja za cilj ima podizanje svesti gradjana o nasilju nad ženama, deljeni su informativni materijali sa SOS brojevima telefona na koje žrtve mogu da prijave nasilje u porodici.

Ljiljana Božuta, predsednica Odbora za rodnu ravnopravnost , istakla je danas da je najučestaliji vid nasilja u porodici, upravo nasilje nad ženama od strane bivšeg ili sadašnjeg bračnog ili vanbračnog partnera, te da se ono karakteriše zamagljivanjem stvarne slike i odgovornosti kako počinioca, tako i nadležnih institucija.

„Statistike pokazuju da danas u Srbiji, svaka druga žena trpi neki vid nasilja, bilo fizičkog, psihičkog , seksualnog ili ekonomskog nasilja i ono je obično nevidljivo, sve dok ne dodje do tragičnog ishoda. O nasilju ne treba ćutati, već ga treba prijavljivati i samo zajedničkim uključivanjem svih institucija i svih gradjana, borba protiv nasilja nad ženama može biti uspešna“, poručila je Božuta.

Zajedno sa Odborom za rodnu ravnopravnost grada Leskovca, ovu uličnu akciju, preventivnog karaktera, organizovale su aktivistkinje Nevladine organizacije „Žene za mir“ Leskovac.

Globalna, svetska kampanja „16 dana“ , koja će biti obeležena nizom aktivnosti, završava se 10. decembra, na Medjunarodni dan ljudskih prava.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare