Među obolelima od korone i deca od 10 do 15 godina

NIŠ

Epidemiološka situacija u Nišu bolja je u poslednjih nekoliko dana i došlo je do blagog pada broja zaraženih, rekao je dr Radovan Mihajlović na današnoj akciji u Domu zdravlja povodom  obeležavanja Svetskog dana srca.                                

“Prema poslednjim podacima, juče je bilo ukupno 2.580 pregleda, od kojih su 668 bili prvi pregledi, a urađeno je 164 rendgenskih snimaka pluća, kod 30 pacijenata je dijagnostikovana  jednostrana ili obostrana upala pluća”, kazao je Mihajlović.

                    

Dodao je da je urađeno i  preko 800 testova, i kod 319 građana je dijagnostikovana korona. Poslednjih pet dana broj zaraženih je nešto manji.

                    “ Ono što je bitno manji je broj i zaražene dece. Pre desetak dana imali smo oko 70 dece sa simptomima korone, a sada je taj broj 50“ , jazao je  Mihajlović.

                     Mihajlović upozorava da je broj zaražene dece i dalje visok uprkos smanjenju, pa je potrebno da najmlađi posebno obrate pažnju i čuvaju se od korona virusa.

                    “U poređenju sa situacijom iz prethodnih nedelja, u Nišu se može videti zaravnanje krive koje može biti pokazatelj da će doći do poboljšanja u narednom periodu.

To je samo pod uslovom da se strogo poštuju mere,odnosno da se nosi maska kada je to potrebno, znači u zatvorenom prostoru i otvorenom ako je distanca manja od dva metara,držanje distance i naravno – vakcinacija”, istako je Mihajlović.

                    Prema njegovim rečima broj građana koji se javljaju za vakcinaciju se povećava poslednjih dana.

                     “Sve je više građana koji dolaze na vakcinaciju, pa svakodnevno ima oko 150 osoba koje primaju prvu dozu a isti broj građana se javi i za drugu dozu vakcine, dok treću dozu dnevno primi približno 700 osoba. Dom zdravlja dnevno aplikuje i preko 1.000 vakcina”, kaže Mihajlović.

                       Mere prevencije koje je doneo republički Krizni štab su i dalje na snazi. One podrazumevaju nošenje maski i držanje distance. Pored toga, savet svih stručnjaka u borbi protiv virusa Kovid-19 je i redovno održavanje higijene, pranje ruku, koriščenje dezinfekcionih sredstava i izbegavanje bliskih kontakata.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare