Među najboljima u prošlog godini i stripovi na kojima je radio Marko

LESKOVAC

Čak četiri izdanja na kojima je radio predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović našlo se u izboru najboljih stripova objavljenih u svetu 2019. godine.

„Britanac Pol Gravet, autor kultne knjige „1001 strip koji morate pročitati u životu“ i jedan od najeminentnijih strip teoretičata na svetu svake godine sastavlja top listu najboljih stripova objavljenih širom sveta u prethodnoj godini“ pojašnjava Marko Stojanović.

„U izbor najboljih svetskih strip naslova u 2019. uvrstio je čak četiri strip izdanja na kojima sam ja sarađivao. Tu je na prvom mestu istaknut strip album posvećen obeležavanju 100 godina od završetka prvog svetskog rata „Do pakla i nazad“, u izdanju Zaječarskog centra za kulturu i Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“. Dalje se u Gravetovom izboru nalazi i 10. album album serijala „Vekovnici“, a u pitanju je svojevrsni kuriozitet, budući da je ovo peti put da album „Vekovnika“ završi u selekciji najboljih stripova na svetu. Među najkvalitetnijim izdanjima u devetoj umetnosti na svetu našao se i 19. broj najstarijeg strip časopisa u Srbiji koji objavljuje radove domaćih strip autora, „Strip Pressinga“ Studentsko Informativno Izdavačkog Centra iz Niša. Takođe, Pol Gravet je među najbolja izdanja uvrstio i izdanje „Modesti stripova“ iz Bograda, kao i „Stripovi iz Nikad robom“ osnivača leskovačke škole stripa Nikole Mitrovića Kokana – za koje sam napisao opsežan predgovor.“

U tekstu obrazloženja na Gravetovom sajtu navodi se da je album do „Do pakla i nazad“ sačinjen od „narativno koherntnih i uzbudljivih priča o Velikom ratu sa odličnim crtežom u realističnom stilu“. Za serijal „Vekovnici“ obrazloženje tvrdi da je „čudesan“, a za magazin „Strip Pressing“ da je sa svojom mešavinom stripova, intervjua i recenzija „jedinstven u Srbiji“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare