Dan državnosti u kasarni, vojnici dobili odsustvo i knjige

LESKOVAC

Treći centar za obuku , u kasarni ”Vojvoda Petar Bojović”, upriličio je svečanost povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije. Vojnici i oficiri, ukazom komandanta, nagradjeni su odsustvom i knjigama, a porodicama nastradalih pripadnika Vojske Srbije u ratu 1999. godine, uručene su vojne spomenice.

Na okolnosti koje su uslovile podizanje Prvog srpskog ustanka 1804. u Orašcu i donošenje Prvog ustava Knjaževine Srbije, 1835. godine u Kragujevcu, podsetio je  komandant 3. Centra za obuku, pukovnik Siniša Nikolić.  U spomen na ova dva, u našoj istoriji, izuzetno važna datuma, 15. februar se slavi kao Dan državnosti.

Sretenjskim ustavom, izmedju ostalog, formirane su regularna, odnosno stajaća i upisna vojska, koja se poziva po potrebi, a Srbija je podeljena na četiri vojne oblasti. Protiv ustava su ustale Austrija, Rusija i Turska, te se on na kraju nije dugo ni održao, ali je za istoriju naše zemlje izuzetno važan, jer po prvi put Srbiju opisuje kao nezavisnu i nedeljivu, utvrdjuje izgled grba i zastave i predvidja formiranje najviših državnih izvršnih, zakonodavnih i sudskih organa i vojske, rekao je pukovnik Nikolić.

U nastavku svečanosti, u Kasarani ”Vojvoda Petar Bojović”, ukazom komandanta Trećeg centra, vojnici, oficiri i vojni nameštenici, koji se posebno istakli radom i zalaganjem, pohvaljeni su i nagradjeni odsustvom i knjigama, a članovima porodice vojnika stradalih u ratnim sukobima 1999. godine, uručene su vojne spomenice.

Na svečanosti su se čuli i rodoljubivi stihovi Djure Jakšića, Ljubivoja Ršumovića i Milana Rakića, a svoje pesme kazivali su leskovački pisci- amateri,  Ljubiša Ilić i Nenad Vranjanac.  

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека