Mediji pod pritiskom centara moći

NIŠ

Kontrola medija – da , ali ne od centara moći nego od onih u čijem interesu treba da rade , a to su građani – rečeno je na konferenciji koja je organizovana povodom 7. rođendana Južnih vesti u Nišu.

Stanje u kome se mediji danas nalaze nije adekvatno ulozi koji oni treba da imaju u društvu.

Govorilo se o uticaju vlasti, vlasnika i ostalih  struktura koje putem novca kontrolišu i utiču na program medija.

Na taj način prikazana  je medijska slika danas u Srbiji.

Mediji počinju sve više da liče na klasične firme koje posluju po drugim principima, čulo se na ovom skupu. Da bi se medij zaštitio,  potrebno je da postoji programski odbor kao deo uređivačke strukture. Njega bi činili bi ga ljudi od ugleda i kredibiliteta, koji mora da imaju iskustva u saradnji sa redakcijom i koji mora da štite prave vrednost.

Šefica Odeljenja za medije misije OEBS Gordana Janković dala je predlog da se u inicijativu više uključe građani i da se redovno komunicira sa njima.

„ Ono što je mene iznenadilo to je koliko u celom procesu nema građana. Jedno je građanska kontrola medija a druga je tema – mediji u službi građana, a građana nema. Programski odbor u teorijama menadžmenta, a jako su široke,  se ne bavi uvek onim što vi pokušavate , a to je taj trougao između onih koji vode – menadžmenta, onih koji programski koncipiraju i redakcije. Obično je programski odbor tu zbog te funkcije. Programski odbor obično ima zadatak da ispipava puls, da meri, da razazaznaje, da planira produkt, u odnosu na to što jesu navike te publike. Da razume kurturološki, šta je tradicionalna kultura u jednoj zajednici, šta su alternative. Da nađe načina da se sve to protka kroz proizvode“, rekla je ona.

Govoreći o primerima iz prakse različitih zemalja i redakcija nameće se jedan zaključak -Programski odbor je tu da zaštiti, zato što prepoznaje publiku koju ima, zato što zna šta je gradjenje  poverenja sa publikom, i takav Programski odbor može da kaže „ne“. Neka donesu milione, nećemo da im damo mogućnost da nas unište“, zaključila je Gordana  Janković.

Redovna komunikacija sa zajednicom, sa onima koji pokreću inicijative, redovno partnerstvo  njima su od velike važnosti.

Odbor bi trebalo da bude podložan promenama, smatra Jovana Mehandžić iz USAID-a

“Potrebna je fleksibilnost  u postavljanju određenih mehanizama za zaštitu uredničke politike, i odvajanja novinarskog od dela koji generiše prihod, jer u suštini tržište jeste takvo da ono što mediji nude nije više motivisano sadržajem već marketingom, novcem koji dolazi za plaćanje usluga koje mediji nude. I u tom smislu je postavljane ovakve jednačine i odvajanju uloge programskog odbora kao korak ka premošćavanju jaza ka publici”, rekla je Jovana Mehandžić.

Ono što je neophodno uraditi to je odvojiti redakcije od vlasnika medija.

To je zadatak za budućnost rekao je Svetozar Raković iz NUNS-a, koji je govorio o kontroli medija iz centara novca i moći.

“Mi smo odustali od osnovne funkcije novinarstva. Mediji mogu da budu i vrsta zabave, mogu da budu kakvi god. Ali ne  novinarstvo. Novinarstvo ne sme da bude zabava, novinarstvo u svim, i u najnovijim teorijama ostaje način prikupljanja informacija, selekcija, obrada odnosno provera  podataka”, rekao je Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS-a.

Tu pravu funkciju novinarstva, po njegovom mišljenju,  neguju i Južne vesti jer se ne dodvoravaju vlastima već informišu, čime ispunjavaju svoju osnovnu funkciju a to je da plasiraju informacije koje su važne građanima. Zbog toga imaju i probleme sa nekom centrima moći ali to nije razlog da skrenu sa svoje osnovne funkcije – izveštavanje građana o svim , za njih važnim pitanjima, odgovaralo to nekome ili ne.

Opšti zaključak na konferenciji je da  moraju da se pronađu načini da vlasnici medija ne utiču na rad redakcije, da se promene okolnosti u kojima novinari danas rade.

Konferenciju “Mediji odgovorni građanima” Južne vesti su organizovale u saradnji sa Olaf Palme centrom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare