Medicinske sestre i tehničari obeležili svoj dan

LESKOVAC

Svečanom akademijom koja je održana u Velikoj sali Doma zdravlja obeležen je Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara. Ovaj dan, 12. maj, se obeležava širom sveta u čast godišnjice rođenja Florens Najtingejl, britanske medicinske sestre i začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije. Okupljenima se obratila zamenica gradonačelnika Lidija Dimitrijević i svim medicinskim sestrama i tehničarima poručila da nastave da svoj posao obavljaju s najvećom ljubavlju i posvećenošću i da neguju dostojanstvo svoje profesije.

„Ovaj događaj se ove godine obeležava pod sloganom „Naše medicinske sestre – naše budućnost“, kako bi se nosiocima ove humane profesije odalo priznanje za njihove neprocenjive doprinose u očuvanju zdravlja ljudi širom sveta. U isto vreme, poluga za kvalitetan zdravstveni sistem svake zemlje zauvek će počivati na radu ove struke. U profesiji medicinskih sestara i tehničara u celom svetu, pa i u leskovačkom zdravstvenom sistemu, uvek je važilo i uvek će važiti jedno pravilo – pacijent ostaje prioritet, a to znači posvećenost da se pomogne svakom pojedincu, da mu se očuva i unapredi zdravlje i poboljša život.“

Goran Dimitrijević, predsednik Udruženja zdravstvenih radnika Jablaničkog okruga, uručio je odlikovanje Srebrni znak za zasluge u profesionalnom radu, a odlikovanje je dobilo petoro medicinskih sestara i tehničara iz leskovačkog Doma zdravlja. U programu su učestvovale i učenice Medicinske škole, koje su predstavile su svoje radove o životu i delu Florens Najtingejl, te razvoju sestrinstva u Srbiji. (kraj) IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mile
Mile
1 godina pre

Zanimljiv skup. A da li su ovde prisustvovale i sestre i braća sa diplomama iz Bobišta? Ja duboko vetujem da su oni pretežno i među nagrađenima.
Toliko njih sa diplomama medicinske škole godinama čeka posao, a neki su iskoristili “prečicu” i , “političkim putem”, “večernjom školom” došli do posla. Primljeni kao higijenski radnici, a glavni uslov je bio da su “podobni”, tj, da su bili aktivisti ili da su platili, a posle im je omogućeno da kupe diplome u Bobištu i da traže premeštaj na radno mesto prema “kvalifikaciji”.
Toliko o poštenju i obrazovnom sistemu, odnosno o današnjici.

Lara uh
Lara uh
1 godina pre
Odgovori  Mile

A gde su im kovid junaci?