Maturant Gimnazije “Bora Stanković” u Nišu na Svetskoj geografskoj olimpijadi

NIŠ

Vuk Bulatović, maturant i učenik generacije gimnazije “Bora Stanković” u Nišu, uskoro budući student Geoinformatike i hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, ostvario je veliki uspeh i plasman na Svetsku geografsku olimpijadu, koja se ove godine održava  od 12. do 18. jula  u Parizu, ali, kako kaže Ana Ivić Veljković, Vukova profesorka geografije, na žalost onlajn. Vuk se za ovo takmičenje plasirao sa Evropske geografske olimpijade koja je održana krejem juna u Beogradu. Vuk može da se pohvali prvim i drugim mestom na Republičkom takmičenju iz geografije koje je osvojio tokom školovanja, kao i srebrnom medaljom osvojenom na Evropskom takmičenju.

                                   „Posebno mi je drago što sam se plasirao za Svetsku geografsku olimpijadu baš ove godine kada se obeležava vek postojanja Svetske geografske  Unije. Za mene je posebna čast da se nađem među učesnicima ovog takmičenja u  značajnom istorijskom trenutku“, kaže Vuk koji poslednjih dana ima pune ruke posla jer ga iz dana u dan čekaju obaveze koje su od značaja za njegovu budućnost. Tek što je završio jedno takmičenje sačakala ga je matura, potom polaganje prijemnih ispita za fakultet, a onda i Svetska geografska olimpijada. Ima tek toliko vremena da duboko udahne i krene dalje.

                   Pripreme za Svetsku geografsku olimpijadu počinju u subotu. Vuk kaže da sve teče po planu i bez treme.

                   „ Ne plašim se neuspeha. Geografija je moja velika ljubav, a nadam se da mi se osmehne i sreća. Takmičim se već četiri godine i program takmičenja se ne razlikuje od prethodnih, tako da nema straha, a nadam se da će sreća biti na našoj strani”, kaže Vuk.

                      Kada se radi o geografiji Vuk nema problema jer ima odgovor na svako pitanje, ali priznaje da ima malo problema sa engleskim jezikom ali se i sa tim snalizi nekako.

                       “Na takmičenju mi najteže pada engleski jezik, ali snalazim se nekako pomoću rečnika tako da mi ni to nije problem da odgovorim na pitanja a jezička barijera me sprečava da postignem dobar rezultat”, kaže Vuk.

                       Geografiju je, kaže, zavoleo još kao osnovac, u drugom razredu osnovne škole i to zahvaljujući Evroviziji. Tako je ovo poznato muzičko takmičenje „presudilo“ kada se radi o Vukovoj budućnosti jer ne samo da se takmiči iz geografije već je geografija i njegov budući poziv.

                     “Ljubav prema geografiji se rodila kad sam u drugom razredu osnovne škole gledao Evroviziju i bilo mi je zanimljivo videti sve te države, jezike i gradove. Kasnije sam uvideo da geografija nije samo taj političko-geografski aspekt već postoji i fizička geografija”, objašnjava Vuk.

                       Dodaje da se prilikom izbora studija i svog životnog poziva vodio ljubavlju prema prirodnim naukama, te je tako dobio indeks Prirodno-matemaričkig fakulteta Univerziteta u Novom sadu.                        “Upisao sam na PMF-u u Novom Sadu dva smera, Geoinformatiku i Hemiju, tako da se nadam da ću nastaviti da se bavim prirodnim naukama, a posebno geografijom”, kaže ovaj mladi niški maturant.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare