Matija Bećković na “Književnoj koloniji”

VRANJE

U Vranju je sinoć u sali Doma vojske otvorena „Književna kolonija“ čiji je prvi gost bio akademik Matija Bećković.

Vranjska publika imala je čast da uživa u dvočasovnom programu velikog srpskog književnika koji je, osim o sebi i anegdotama iz svoje mladosti, ali i zrelog pesničkog doba, recitovao neke od svojih najboljih pesama i poema. Govorio je stihove među kojima i one posvećene svojoj ženi Veri Pavladoljskoj.

Govorio je i o svom životnom putu, stvaralaštvu i uverenjima.

Akademik Bećković je rekao da je „svaka reč jezika jednog naroda kulturni spomenik i da bi trebalo da ga država stavi pod svoju zaštitu. A pesnik je sluga jezika“.

Ocenio jer da je velika šteta što u školama više nema predmeta kao što su lepo pisanje i lepo čitanje. Rukopis nestaje, a to je zapravo velika civilizacijska tekovina.

Akademik je govorio i o svojoj rodnoj Senti, rodnom selu svoga oca gde je živeo, o Valjevu gde se, kaže, rodio kao pesnik, o Desanki, Bori, Branku Miljkoviću.

„Vera u poeziju je vera u večni život. Pesnik je sveštenik u crkvi i što vernije služi to je veći pesnik“, rekao je između ostalog akademik Bećković.

Manifestaciju, šestu po redu, otvorio je predsednik Skupštine grada Dejan Tričković, koji je rekao da je mnogo događaja kojima Vraje neguje kulturnu baštinu.

„Književna kolonija“ je jedna od tih manifestacija koja zauzima važno mesto, jer kroz interaktivne radionice omogućava deci da razvijaju svoj talenat i podstiče ih na usavršavanje. Tokom šest dana trajanja kolonije učenici će o književnosti slušati i učiti od vrsnih poznavalaca pisane reči, a na književnim večerima svi zajedno ćemo se upoznati sa stvaralaštvom ovogodišnjih učesnika“, istakao je Tričković.

On je podsetio da je Vranje rodni grad velikog pisca Bore Stankovića, koji ga je proslavio svojim delom i da rukovodstvo grada podržava razvoj kulture i umetnosti i da će uvek pomoći održavanje ovakvih manifestacija.

Gordana Dimitrijević direktorka Narodnog univerziteta u Vranju, koji je organizator manifestacije,  je istakla da je ova ustanova već 64 godine kulturni centar i čuvar tradicije i kulturne baštine. 

Večeras gostuje književnik Nedeljko Popadić, dok je subota, 7. decembar, rezervisana za književnika Branislava Jankovića. 

U ponedeljak, 9. decembra, biće održano književno veče sa piscem za decu i aforističarem Bojanom Ljubenovićem. 

Najavljen je i dolazak književnika, književnog kritičara i antologičara, Zorana Bognara, koji će književno veče održati u utorak, 10. decembra. 

Učesnik kolonije, koja će trajati do 11. decembra, biće i književnik Nedeljko Popadić.

Sve književne večeri biće održane u Svečanoj sali Gimnazije “Bora Stanković” u Vranju od 19 časova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare