MATICA PUSTILA RASEJANJE NIZ VODU

BEOGRAD

(Vesti)

Vlada u Beogradu još uvek nema mehanizam za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Mada je prošlo više od dve godine kako je formirana Uprava za dijasporu pri Ministarstvu spoljnih poslova, to telo praktično nije zaživelo. Na to je nedavno ukazao dr Janko Veselinović, predsednik parlamentarnog Odbora za saradnju sa dijasporom.

Blokiran rad: Skupština dijaspore i Srba u regionu

– Sednici Odbora prisustvovao je i predstavnik Ministarstva spoljnih poslova koji je rekao da još nema predloga za imenovanje direktora Uprave za dijasporu, niti se zna kada će i da li će se to uopšte desiti – rekao je Veselinović.

Bilo je reči i o pravnom vakuumu po pitanju delovanja Skupštine dijaspore i Srba u regionu jer je delegatima istekao mandat, a novi izbori ne mogu da se sprovedu zbog nedorečenosti propisa.

Veselinović je poručio Vladi Srbije, a naročito Ministarstvu spoljnih poslova, da postavi direktora Uprave za dijasporu i Srbe u regionu kako bi u punom kapacitetu država institucionalno mogla da odgovori na obaveze koje prema Ustavu ima prema rasejanju koje, prema procenama, ima kapacitet od četiri miliona Srba.

Problem je i postojeći Zakon o dijaspori, pa je Dačićevom ministarstvu upućen zahtev za formiranje međuresorne grupe koja bi do kraja ove godine trebalo da uradi nacrt izmena tog zakona.

Na sednici skupštinskog Odbora za dijasporu aktuelizovano je pitanje izrade jedinstvene baze podataka o našoj dijaspori.

U taj posao trebalo bi da se uključe državne, naučne i institucije kulture, ali i da se iskoriste pogodnosti koje za kontakt i komunikaciju pružaju savremene društvene mreže na internetu. Snažniju podršku matične države zatražili su nedavno i učesnici konferencije predstavnika Srba iz sedam zemalja regiona održane u Budimpešti.

U regionu asimilacija umesto integracije

Na konferenciji u Mađarskoj predstavnici Srba iz sedam zemalja regiona upozorili su da se broj naših sunarodnika u tim državama konstantno smanjuje. Ukazano je na probleme u ostvarivanju njihovih individualnih i kolektivnih prava i ocenjeno da je proces asimilacije Srba u tim državama daleko prisutniji od njihove integracije.

Oni su usvojili deklaraciju kojom su poručili Beogradu da je svim srpskim organizacijama u regionu potrebna snažnija i sistemska institucionalna podrška Republike Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare