Matić: Sud u ovom slučaju pristupio dosta ozbiljno

VRANJE

” Ono što je važno je da je sud ovom slučaju pristupio dosta ozbiljno i , kao i prošli put, mogu da zaista izrazim zadovoljstvo načinom na koji se vodi ovaj sudski postupak”, rekao je za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress član Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predsednik Upravnog odbora ANEM-a Veran Matić posle današnjeg prvog ročišta u slučaju četvorice Albanaca koji su lepili plakate u Vranju sa njegovim likom i uvredljivim sadržajem.

“Ovaj proces traje i dokazni postupak će se nastaviti za nedeljnu dana. Možemo da pohvalimo i jedan visok stepen organizovanosti suda kada je reč o različitim manjinama, pristupu manjinama i njihovom pravu da se brane na sopstvenom jeziku”, dodao je Matić.

” Kada je reč o dokaznom postupku, bilo je potpuno jasno da će počinioci negirati vezu sa mojom profesijom i direktnim ugrožavanjem mene i to će verovatno biti i dalje njihova odbrana. U kontekstu u kome su bili postavljeni plakati, praktično poternice, govore o ugrožavanju bezbednosti i ono što se dogodilo posle lepljenja plakata, dakle na samom suđenju Dejanu Nikoliću ovde, kada je on ponovio pretnje i prema oštećenima u tom procesu, dakle prema predstavnicima OK radija. Sada je ponovio pretnje i prema svima onima koji su izrazili ugroženost zbog njegovih aktivnosti vezano za OK radio, ali i za sve nas koji učestvujemo u odbrani i solidarnosti prema ovom mediju. Izjava da oni koji se osećaju ugroženim i imaju razloga da se osećaju ugroženim je direktna pretnja i mi smo podneli prijavu i za tu pretnju”, objasnio je Matić.

Rekao je i da sve ovo što se dogodilo pokazuje opravdanost straha i osećaja ugroženosti nastalih posle oblepljivanja plakatima i posterima čitavog Vranja.

“Akcija je bila velika, čini mi se da je bilo 70-ak postera u pitanju, oni su to nekoliko sati neometano lepili po gradu i kada se to spoji sa organizovanim protestom solidarnosti za Dejana Nikolića sa tristotinak učesnika i dovođenjem ljudi , vidi se da se ovde svakim danom sve više ulaže da se odbrani Dejan Nikolić, a u stvari se konstantno ponavljaju krivična dela”, upozorio je Matić.

” Počeli smo od OK radija, dva meseca je posle zaziđivanja OK radija a da i pored rešenja o rušenju taj zid nije srušen. Kada to bude srušeno dobiću utisak da je i samo Vranje pružilo taj otpro nasilju i klasičnom divljanju. Mislim da će to onda značiti i početak razrešavanja ovog sudskog procesa”, smatra .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare