Matić: Od početka godine zabeleženo 60 slučajeva pretnji i napada na novinare

BEOGRAD

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić rekao je da je od početka godine, pa sve zaključno sa septembrom zabeleženo 60 slučajeva pretnji i napada na novinare.

On je na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen mesečni izveštaj monitoringa domaće medijske scene istakao da je od tih 60 slučajeva, osuđujuća presuda doneta u pet predmeta, da je pet krivičnih prijava odbačeno jer je utvrđeno da ne postoje elementi krivičnog dela, a da je u šest predmeta doneta službena beleška da nema mesta pokretanju krivičnog postupka.

„U šest predmeta je u toku postupak pred sudom po optužnom aktu javnog tužioca, u tri predmeta je u toku sprovođenje dokaznih radnji, zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja je podnet u trideset jednom predmetu, dok u četiri predmeta, ni nakon preduzimanja potrebnih mera učinilac nije identifikovan“, naglasio je Matić.

Dodao je da su pretnjama i napadima najizloženiji novinari lista Danas i televizije N1.

„Redakcija lista Danas je u septembru bila izložena višestrukim pretnjama i napadima. Najpre su, početkom septembra, pristalice konzervativnog pokreta „Naši“ ubacile letke u hol zgrade u kojoj se nalazi redakcija Danasa sa slikom na kojoj su lideri opozicije Pavle Grbović, Zoran Lutovac, Radomir Lazović, Aleksandar Jovanović Ćuta, Nebojša Zelenović, Miroslav Aleksić i Zdravko Ponoš predstavljeni u društvu predsednika privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija i sa kečetom, belom kapicom, na glavi uz naslov „Kurtijeva opozicija“, istakao je Matić.

Podvukao je da su isti leci ubačeni i u dvorište televizije N1.

Matić je naglasio da su monitoring i istraživanja pokazali da u čak 85 odsto slučajeva ubistva novinara ne budu rešena.

On je podvukao da u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije još nema presude i da će zbog toga ispred Specijalnog suda biti organizovan protest.

„Od maja nema nikakvih informacija u vezi sa ovim slučajem. Poslednja informacija koju sam dobio je da će presuda biti oslobađajuća“, rekao je Matić.

On je dodao i da je suđenje za paljenje kuće novinaru Žig infa Milanu Jovanoviću ponovljeno i da je pitanje da li će on dočekati presudu i naknadu štete, s obziorom da već ima preko 70 godina.

Matić je istakao i da ANEM organizuje treninge i obuke novinara za bezbedno izveštavanje iz kriznih područja, kao i da je model za bezbedno izveštavanje preuzet od kolega iz Holandije.

Izvor: Beta/Insajder

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare